MNOGIMA SMETA

Rok do kraja februara: Da li će se i kako blokirati povratak dr. Gavrankapetanovića na mjesto direktora ZZO FBIH?!

Hronika 25.02.17, 15:16h

Rok do kraja februara: Da li će se i kako blokirati povratak dr. Gavrankapetanovića na mjesto direktora ZZO FBIH?!
Bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS dr. Faris Gavrankapetanović dobio je drugostepenu presudu protiv Vlade Kantona Sarajevo, koju je tužio nakon što je u septembru 2013. godine smijenjen s funkcije direktora Zavoda. Pokazalo se da je smjena bila nezakonita

 

Povratak dr. Farisa Gavrankapetanovića na čelo Zavoda zdravstvenog osiguranja KS pokušat će se blokirati na sve moguće načine, unatoč pravosnažnoj presudi Kantonalnog suda u Sarajevu da Gavrankapetanović mora biti vraćen na posao, piše Patria.


Povratku dr. Gavrankapetanovića na mjesto direktora ZZO KS usprotivio se kantonalni premijer Elmedin Konaković. Potvrdio je to i tokom medijskih istupa.


Isplatu plaća dr. Gavrankapetanoviću u protekle tri godine prešutno odobrava, ali ne i njegov povratak na direktorsko mjesto u ovu instituciju.


Povratak  Gavrankapetanovića na čelo ZZO-a ne odgovora ni aktuelnom direktoru Zavoda dr. Samiru Turkoviću, kao ni dr. Sebiji Izetbegović, direktorici KCUS-a. Govori se da dr. Izetbegović ima snažan utjecaj na dr. Turkovića, navodi agencija Patria. Svi su kadrovi SDA.


Također stiče i da je neupitno da će se povratak Gavrankapetanovića na čelo ZZO-a KS blokirati uprkos presudi Suda u korist Gavrankapetanovića. Pitanje je jedino koje će metode biti korištene.


Bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS dr. Faris Gavrankapetanović dobio je drugostepenu presudu protiv Vlade Kantona Sarajevo, koju je tužio nakon što je u septembru 2013. godine smijenjen s funkcije direktora Zavoda. Pokazalo se da je smjena bila nezakonita.


Kantonalni sud u Sarajevo to je potvrdio pravosnažnom presudom. Spor je trajao nešto više od tri godine. Konačna presuda u korist dr. Gavrankapetanovića donesena je 10. februara ove godine. Dostavljana je i Vladi KS i ZZO-u KS.


U presudi jasno stoji da se Gavrankapetanović vraća na mjesto direktora ZZO-a, nakon nezakonite smjene. Rok za izvrešenje presude obično je 15 dana. Uz ostavljanje mogućnosti da je ova presuda na adresu Vlade i ZZO KS stigla sa zakašnjenjem od nekoliko dana, presuda u slučaju Gavrankapetanović – Vlada KS bi u svakom slučaju trebala biti izvršena do kraja mjeseca, ako bi Vlada i ZZO poštovali odluku Suda.


Patria navodi i da ukoliko Konaković ne ispoštuje ovu sudsku odluku, Gavrankapetanović može zatražiti sudsko izvršenje presude što podrazumijeva deponovanje njegovog potpisa umjesto Turkovićevog u sudski registar te ulazak u posjed u pratnji sudske policije.


Sličnih situacija u sudskoj praksi bilo je i ranije.  


Izvor Patrije objašnjava da je odgovornost za provođenje ove presude na premijeru KS Elmedinu Konakoviću, a ne na Vladi kao kolektivnom organu. Neprovođenje presude je krivično djelo.


Isto vrijedi i za direktora ZZO koji mora omogućiti povratak dr. Gavrankapetanovića na posao.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI