u potrazi za spasom

Sve ih više ulazi u zemlju: BiH moguća tranzitna zemlja za migrante

Hronika 25.02.17, 13:51h

Sve ih više ulazi u zemlju: BiH moguća tranzitna zemlja za migrante
Prema podacima Granične policije BiH, samo od početka ove godine u pokušaju prelaska državne granice uhvaćeno je više od 30 ilegalnih migranata

 

Nakon zvaničnog zatvaranja balkanske rute kojom su migranti s Bliskog istoka pokušavali doći do nekih zemalja Zapadne Evrope sve više je onih koji iz ratom zahvaćenih zemalja, ali i zemalja pogođenih ekonomskom krizom spas pokušavaju pronaći preko Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Prema podacima Granične policije BiH, samo od početka ove godine u pokušaju prelaska državne granice uhvaćeno je više od 30 ilegalnih migranata.

 

"U januaru 2017. godine u dva slučaja otkriveno je pet državljana Sirije i po dva državljana Afganistana i Iraka. U februaru 2017. godine u devet slučajeva u ilegalnom prelasku državne granice otkriveno je 13 državljana Pakistana, pet Afganistana, tri Sirije, dva Alžira i po jedan državljanin Iraka, Irana i Palestine. Također, otkrivena je jedna osoba bez državljanstva, te četiri s područja R. Kosovo", istakli su iz Granične policije BiH za AA.

 

Najveći broj slučajeva otkrivenih ilegalnih migranata u 2017. je na području u zoni odgovornosti Jedinice granične policije Trebinje, tri JGP Bijeljina i jedan JGP Višegrad. 

 

"Posljednji evidentirani slučajevi u februaru 2017. godine ukazuju na to da migranti iz zemalja visokog migracionog rizika u pojedinačnim slučajevima i u manjim grupama nastoje koristiti teritoriju BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU", poručili su iz Granične policije BiH.

 

U ilegalnom prelasku državne granice u 2016. godine otkriveno je 218 osoba što je povećanje za 39 ili 21,79 posto u odnosu na 2015. kada je evidentirano 179 osoba. Kako su naveli iz GP-a, prilikom ilegalnog ulaska otkrivena je 141 osoba, a izlaska 77. Na graničnim prijelazima otkriveno je 45 osoba (na ulazu 17 i na izlazu 28), a van graničnog prelaza 173 osobe (na ulazu 124 i izlazu 49).

 

(AA/mr)

BLIN
KOMENTARI