konstantno pomjeranje tla

Klizište u Kaknju i dalje aktivno: Mještani strahuju od novih padavina

Hronika 25.02.17, 10:18h

Klizište u Kaknju i dalje aktivno: Mještani strahuju od novih padavina
U selu Mramor vidimo mještane koji gledaju u klizište koje je pokrenuto samo nekoliko metara od njihovih kuća

 

Klizište koje je krajem prošle sedmice pokrenuto na području nekoliko kakanjskih sela smiruje se, ali je i dalje aktivno. Mještani Donjeg Kaknja, Ribnice i Mramora žive u strahu. Kako su kazali, ne spavaju i samo prate koliko se zemlja pomjerila. 

 

Samo petero djece iz sela Mramor, koje se nalazi u krugu eksploatacione zone površinskog kopa Vrtlište gdje je ovih dana došlo do pomjeranja velike količine jalovine, krenulo je u školu. Ostali su kućama, jer je na dionici puta kojom moraju doći do škole klizište i dalje aktivno.

 

Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je područje pogođeno klizištem. Do sela Mramor dolazi se kroz odlagalište jalovine u okviru "Površinskog kopa Vrtlište". Na svakom dijelu vidljivi su tragovi pokretanja klizišta koje je na nekim mjestima napravilo pomjeranje jalovine i do deset metara.

 

U selu Mramor vidimo mještane koji gledaju u klizište koje je pokrenuto samo nekoliko metara od njihovih kuća. Kako su kazali, primijete promjene i pomjeranje tla koje je i dalje aktivno. Uzvodno je došlo do akumuliranja vode i formiranja vještačkog jezera.

 

Ispred kuće sreli smo Izeta Ramića. Gleda klizište koje je pokrenuto samo nekoliko metara ispod njegove kuće.

 

"U strahu smo. U strahu smo kada se vozimo dijelom kojim ste vi došli. Došli ste preko kopa. Postoji mogućnost da se tlo uvijek pomjeri i da vas odnese zajedno s autom", ispričao je Ramić.

 

Pomjeranje tla se konstrantno osjeća.

 

(AA/mr)

BLIN
KOMENTARI