video/ revizija presude u fokusu

Esad Duraković: Ivanić je vrlo vješt u zamjenjivanju teza, Izetbegović tu jednostavno nije imao izbora...

Front 25.02.17, 09:09h

Esad Duraković: Ivanić je vrlo vješt u zamjenjivanju teza, Izetbegović tu jednostavno nije imao izbora...
Dakle nije bilo izbora, riječ je o jednoj odluci koja se tiče historije i budućnosti, kazao je za TV1 akademik Duraković

 

To je čovjek koji zamjenjuje teze kada su u pitanju antiustavna djelovanja. Čovjek koji predsjedava Predsjedništvom svih ovih dana zapravo radi na vrlo vješt način u interesu druge države koja je u sporu sa BiH a to je najviši mogući akt iznevjeravanja institucija.

 

Bakir Izetbegović jednostavno nije imao izbora. Mnogi ljudi danas prigovaraju da se politizira zahtjev za reviziju ali isti koji upućuju prigovor padaju u jednu logičku grešku jer kažu da to nije trebalo podnijeti zbog političkih razloga. Dakle nije bilo izbora, riječ je o jednoj odluci koja se tiče historije i budućnosti, kazao je za TV1 akademik Duraković.


TV1 : Željeli ste prije razgovora da se referirate na intervju sa Mladenom Ivanićem.

 

DURAKOVIĆ: Hvala, to je prilika da se osvrnem na njegovu temeljnu postavku svakodnevnih istupanja ovih dana jer on cijelo vrijeme govori o tome da je postupku zahtjeva za revizijom presude da su zaobiđene institucije da se vaninstitucionalno djeluje. Želim ovdje ukazati na jednu flagrantnu zamjenu teza. O čemu se radi? Gospodin Ivanić je ne tako davno, prije mjesec dana, 9. januara, prekršio Ustav jer je postrojio vojsku, i to vojnike koji su iz RS-a, pa je i po tome ona pocjepana- dakle nije poštovao najvišu instituciju BiH a to je Ustavni sud.

 

TV1: Ivanić kaže da je to sve urađeno po zakonu.

 

DURAKOVIĆ: Vidjet ćemo, ali referednum je protivustavni a on je došao da obilježi praznik koji je protivustavan. To je čovjek koji zamjenjuje teze kada su u pitanju antiustavna djelovanja. Čovjek koji predsjedava Predsjedništvom svih ovih dana zapravo radi na vrlo vješt način u interesu druge države koja je u sporu sa BiH a to je najviši mogući akt iznevjeravanja institucija. U osnovi radi za interes druge države a prima plaću od ove.

 

TV1: U kojoj će mjeri podizanje zahtjeva za reviziju presude poremetiti odnose između dvije zemlje?

 

DURAKOVIĆ: Oni su već poremećeni, ali poremetit će se još, do koje mjere to ne znam, ali u analizi ovih situacija treba imati jednu fundamentalnu stvar u vidu. Aktuelno političko vođstvo i RS-a i Srbije nije se odreklo ratnih ciljeva u pogledu BiH. Prema tome šta god da se ovdje učini oni će tražiti drugi izgovor da jurišaju na same temelje BiH. Vidjeli smo šta je Vučić rekao. Da je on mirotovorac. Gledajte, 9.januara Dodik je jasno govorio kako je on protiv zemlje kako voli Srbiju. Nakon njega govori predsjednik Srbije Nikolić i koristi jednu vrlo otrovnu rečenicu- ne kao Dodik nego kao zmija uz drvo kao jedan vrlo perfidan politički gmizavac koji će raditi na rasturanju BiH. Tu Srbiju nažalost vode Nikolić koji je ratovao u BiH, Vučić, Dačić itd.

 

Nama je jako važno i Bošnjacima i Srbima da imamo dobre međudržavne odnose i to nije fraza, ali mislim da to nije moguće sa političarima koji su sada na političkoj sceni jer su oni živi akteri zločina koji su se ovdje događali. Ta generacija treba da izumre pa da možemo krenuti otpočetka.

 

Ostatak razgovora pogledajte u video prilogu TV1.

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI