otkrila kakva je atmosfera u bijeloj kući

Muslimanka dala otkaz u Bijeloj kući zbog Trumpa: Da radim u administraciji koja mene vidi kao prijetnju?!

Front 24.02.17, 08:42h

Muslimanka dala otkaz u Bijeloj kući zbog Trumpa: Da radim u administraciji koja mene vidi kao prijetnju?!
Dodala je također kako se njena porodica 1978. godine preselila u SAD, napominjući kako od svoje 12 godine nosi maramu na glavi

 

Rumana Ahmed, muslimanka s maramom, porijeklom iz Bangladeša koja je od 2011. godine radila u Bijeloj kući na različitim pozicijama, dala je otkaz nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska migrantima iz sedam zemalja s većinski muslimanskim stanovništvom, javlja Anadolu Agency (AA).


Ahmed je u opsežnom tekstu za magazin "Atlantic" opisala najupečatljivija iskustva koja je doživjela u Bijeloj kući, ali i sam razlog zbog kojeg je dala otkaz.

 

"Nakon što je Trump donio odluku o zabrani ulaska migrantima iz sedam zemalja s većinski muslimanskim stanovništvom, znala sam da više neću moći raditi za administraciju koja mene i ljude poput mene vidi kao prijetnju", napisala je Ahmed, dodajući da je 28. januara napustila radno mjestu u Bijeloj kući.

 

Dodala je također kako se njena porodica 1978. godine preselila u SAD, napominjući kako od svoje 12 godine nosi maramu na glavi.

 

Prema njenom mišljenju, SAD je zemlja doseljenika, optužujući novu administraciju zbog kontroverznih odluka koje su izazvale burne rasprave.

 

Ahmed je od 2011. godine bila angažovana na različitim pozicijama u Bijeloj kući, dok je 2014. godine preuzela dužnost u Odboru za nacionalnu sigurnost, a u prethodnoj administraciji je igrala značajnu ulogu u oblasti jačanja odnosa sa zajednicom američkih muslimana.

 

U tekstu je napisala kako je atmosfera u Bijeloj kući tokom mandata Baracka Obame bila mnogo prijatnija i ljepša.

 

"Atmosfera u Bijeloj kući je kao nakon napada 11. septembra. A najgore od svega je to što Amerikanci koji donose odluke šire ovaj strah i mržnju", napisala je Ahmed.

 

(AA/mr)

BLIN
KOMENTARI