Odluka o pokretanju revizije presude nije donesena

Ivanić: Izetbegović prvi napustio sjednicu Predsjedništva a zatim i Čović

Front 23.02.17, 14:16h

Ivanić: Izetbegović prvi napustio sjednicu Predsjedništva a zatim i Čović
Polazeći od političkih implikacija koje najavljena revizija presude u slučaju BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ima, smatrao sam da postoji obaveza Predsjedništva da se o tome izjasni i zato sam zakazao vanrednu sjednicu Predsjedništva danas i ona je održana u 12 sati

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je na  pres-konferenciji u Sarajevo kazao da je vanredna sjednica koju je zakazao za danas prekinuta i da odluka o pokretanju revizije presude u predmetu BiH protiv Srbije nije donesena.

 

- Polazeći od političkih implikacija koje najavljena revizija presude u slučaju BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ima, smatrao sam da postoji obaveza Predsjedništva da se o tome izjasni i zato sam zakazao vanrednu sjednicu Predsjedništva danas i ona je održana u 12 sati - kazao je Ivanić.

 

Međutim, dodao je da član Predsjedništva Bakir Izetbegović nije bio za to da se izjašnjava o tome da li će BiH podnijeti zahtjev za reviziju presude, nije želio da o tome odlučuje i napustio je sjednicu.

 

- Nakon toga sjednicu je, sa željom da ne doprinosi razjednjivanju, napustio i član Predsjednoštva Dragan Čović. To znači da je sjednica Predsjedništva BiH prekinuta, da odluka o podizanju revizije nije donesena - kazao je Ivanić.

 

Dodao je kako iskreo misli da je ovo bio danas jedan od posljednjih pokušaja da se funkcioniranje BiH vrati u institucije sistema, što je bila njegova želja.

 

- Ovakav dnevni red je nosio rizik, mogla su druga dva člana da mene i preglasaju, da podignu zahtjev za reviziju, ali sam smatrao da je potrebno da se stvari vrate u institucije sistema , ali to nije uspjelo - naveo je Ivanić.

 

On je istakuo da, „taman i da Sakib Softić ima, a nema, legitimitet da ponosi tu tužbu, ne može jedan čovjek sam, bez ikakvog stava organa, odlučivati o stvarima koje imaju duboke implikacije po unutrašnje odnose u BiH i odnose između država“.

 

Ivanić se boji „da smo ovim ušli u jednu vrlo ozbiljnu krizi i rekao bih, vrhunac vaninstitucinalnog djelovanja“.

 

Po njegovim riječima, ovo nema veze sa tužbom i sve o čemu je govorio nije imalo direktne implikacije na samu tužbu, nego na odlučivanje unutar BiH.

 

- Mene sama tužba apsolutno ne zanima, jer sam uvjeren da će se vrlo brzo pokazati da ona nije bila legitimna. Mene zanimaju načini odlučivanja unutar BiH, paralelizmi, vaninstitucionalno djelovanje i to je stvar o kojoj sam htio  da i na Predsjedništvu razgovaramo. Nismo uspjeli - naveo je predsjedavajući te institucije.

 

Po njegovim riječima, veliko je pitanje šta će sada uslijediti, „veliko je pitanje kad će Predsjedništvo BiH moći ponovno sjesti, sa kojim temama i kojom vrstom odlučivanja“.

 

Rekao je da će sa svoje strane učiniti sve što može da sistem funkcioniše, dodajući da on nije napravio krizu, nego je želio da institucije BiH o svemu ovome odlučuju.

 

- Kakve će implikacije biti, treba hladne glave ponovo razmisliti, ponovo vidjeti. Mislim da su ovo suštinska pitanja dugoročne stabilnosti u BiH i mislim da svi akteri moraju dobro razmisliti šta su posljedice - smatra Ivanić.

 

On je istaknuo da je jasno da je odluka o tome da se tužba preda bila donesena, da je bilo kakav ishod sjednice ne bi promijenio što je, kako kaže, za njega „najbolji znak da je ovo sve bilo van institucija“.

 

- Bilo je jasno da ove odluke danas ne bi bilo, jer da se glasalo o njoj ja bi bio protiv odluke da se pokrene revizija presude, Izetbegović bi bio za da se revizija pokrene, a Dragan Čović bi bio uzdržan. Dakle, opet odluke ne bi bilo - kazao je Ivanić.

 

Zato je, smatra on, napuštanje, ustvari „pokušaj da se kaže da sjednice nije ni bilo“.

 

- Sjednice je bilo, ali nije bilo odlučivanja. Dakle, definitivno BiH nije bila u stanju da donese odluku da će podići reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde. Očekujem od ostalih srpskih predstavnika da donesu razumne odluke, da ne ponavljaju pristup koji je vaninstitucionalan, ali da vrlo jasno iskažu svoj politički stav da se u BiH odlučivanje ne može desiti voljom samo jednog naroda, ili predstavnika samo jednog naroda - zaključio je Ivanić.

 

Naveo je kako očekuje da će se Međunarodni sud pravde jasno izjasniti, tražit će stav, ne pojedinca, nego organa.

 

- Svi koji se bave pravom znaju da za takav slučaj mora postojati nova autorizacija i saglasnost strana o tome, pre svega one koja podnosi zahtjev - pojasnio je Ivanić svoj stav.

 

Upitan da li ostaju pri ranije iznesenom stavu da Savez za promjene više neće biti dio parlamentarne većine ukoliko se zahtjev za revizuju preda, Ivanić je odgovorio da nikad nije rekao šta će Save za  promjene uraditi, to su nastupali lideri.

 

- Šta će Savez za promjene uraditi trebate pitati njih. Jasam ovdje govorio o krizi u Predsjedništvu koja je evidentna. Neka Savez za promjene odgovori. Mislim da ćemo taj odgovor imati priliku čuti na posebnoj sjednici NSRS u ponedjeljak - kazao je Ivanić.

 

Naveo je da nakon današnje sjednice Predsjedništva BiH ima namjeru da napiše pismo Međunarodnom sudu pravde i samo da kaže ono što je činjenica, „ da je Predsjedništvo BiH imalo na dnevnom redu podizanje revizije presude i da nije donijelo odluku“.

 

- Nemam namjeru ništa drugo da govorim osim da obavijestim Tribunal o činjenici, a to je činjenica koju niko više ne može negirati. Bio je pokušaj da donese odluku. Nije donesena odluka. Dakle ne postoji odluka Predsjedništva BiH o podizanju revizije - zaključio je Ivanić.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI