ulaganje u budućnost

Novi smjer u sarajevskim gimnazijama: Evo o kojoj oblasti se radi

Hronika 21.02.17, 12:17h

Novi smjer u sarajevskim gimnazijama: Evo o kojoj oblasti se radi
Radna grupa, koju čine eksperti iz javnog i privatnog sektora te profesori Elektrotehničkog fakulteta, održala je prvi sastanak u cilju utvrđivanja plana rada

 

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović imenovao je radnu grupu za izradu Nastavnog plana i programa i Elaborata o uvođenju smjera informacijsko-komunikacijskih tehnologija u gimnazijama Kantona Sarajevo.

 

Radna grupa, koju čine eksperti iz javnog i privatnog sektora te profesori Elektrotehničkog fakulteta, održala je prvi sastanak u cilju utvrđivanja plana rada.

 

Ovo ministarstvo prepoznalo je potrebu za školovanjem kadra u oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija na nivou srednjeg obrazovanja. Po riječima ministra Kazazovića, cilj je modernizacija obrazovnog sistema za buduće generacije, a u skladu s dokumentom „Studija razvoja IT sektora u Kantonu Sarajevo“ koji je usvojila Vlada KS.

 

“To je važno i s aspekta povećanja informacijsko-komunikacijske i tehnološke konkurentnosti Kantona Sarajevo i zapošljavanja mladog obrazovanog kadra. Njima treba omogućiti sticanje IT znanja kroz adekvatne nastavne planove i programe. Naglasak je na stvaranju modela informatičkog smjera koji će voditi kompetentni nastavnici u saradnji sa IT strukom, a nastava će biti utemeljena na praktičnim iskustvima”, istakao je ministar Kazazović.

 

Dodao je i da je jedan od procesa koje provodi ovo ministarstvo uvođenje dodatne edukacije iz oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija u svim srednjim školama Kantona Sarajevo, saopćila je Press služba KS.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI