NAKON SASTANKA S IVANIĆEM

Ministar Crnadak sprema se na put: Idem u Hag da osporim podnošenje zahtjeva za reviziju presude, a prvo ću reći...

Front 19.02.17, 11:54h

Ministar Crnadak sprema se na put: Idem u Hag da osporim podnošenje zahtjeva za reviziju presude, a prvo ću reći...
- Prvo ću reći da Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav o reviziji, da su politički predstvanici Srba i Hrvata i Republika Srpska protiv toga i treće da ta fizička ili pravna osoba koja bi se eventualno pojavila u Sudu u Hagu i predstavila kao agent nema legitimitet i da se lažno predstavlja – ustvrdio je Crnadak

 

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak najavio je danas da će otputovati u Hag kako bi u Međunarodnom sudu pravde osporio podnošenje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

 

Kaže da će otputovati u Međunarodni sud pravde u Hagu, "ukoliko narednih dana neka fizička ili pravna osoba, nezakonito i neovlašteno preda navodni zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije".

 

U tom sudu će, kaže, iznijeti tri činjenice.

 

- Prvo ću reći da Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav o reviziji, da su politički predstvanici Srba i Hrvata i Republika Srpska protiv toga i treće da ta fizička ili pravna osoba koja bi se eventualno pojavila u Sudu u Hagu i predstavila kao agent nema legitimitet i da se lažno predstavlja – ustvrdio je Crnadak, nakon današnjeg sastanka u Banjoj Luci s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem.

 

Bošnjački predstavnici vlasti u BiH najavili su da će naredne sedmice podnijeti zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

 

Na sceni 'privatizacija institucija BiH'

 

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak tvrdi da je "na sceni direktan udar na institucije BiH", najveći od potpisivanja Dejtonskog sporazuma te "privatizacija institucija BiH".

 

Crnadak je danas, nakon razgovora s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, potvrdio da ambasadorica BiH u Hagu Mirsada Čolaković nije po njegovoj instrukciji dostavila pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu u vezi sa zahtjevima za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

 

- Pismo nije otišlo na način kako to nalaže diplomatska praksa i zakon, putem ambasade. U petak sam dobio pismo člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da ona to nije uradila, da to neće uraditi i da on smatra da ona to ne treba da uradi– kazao je Crnadak ističući da je ambasadorica prekršila zakon.

 

Ukoliko i u naredna dva dana ambasadorica ne puti pismo, obavijestit će, kaže, o tome Predsjedništvo BiH i tražiti da se raspravlja o njenoj odgovornosti, a ambasadoricu će pozvati i na konsultacije u Sarajevo.

 

Tvrdi da je u spornom pismu iznio svoje viđenje i činjenice, a da nije stvarao obavezu za institucije BiH ili iznio nešto što je stav BiH usaglašen na Predsjedništvu BiH.

 

- Ovdje je u pitanju uzurpacija i privatizacija institucija. Ovakve unilateralne i neusaglašene direktive ambasadorima mogu dovesti do paralize diplomatsko-konzularne mreže BiH. Ako ostane na snazi zabrana Čolaković da ne dostavi pismo, onda će se taj princip koji je promovirao Izetbegović primjenjivati i na druge ambasadore – kazao je šef bh. diplomatije.

 

Tvrdi da je na sceni privatizacija institucija i da član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da "institucije pripadaju samo Bošnjacima, a da su Srbi tu na kratko i da treba da odu".

 

- Tek kada shvate da institucije pripadaju i nama u skladu s zakonom i ustavom, imat ćemo dugotrajnu stabilnost zemlje. Sve dok budu smatrali da su institucije BiH bošnjačke, imat ćemo krize. U pitanju je ovakav stav prema meni, posebno na ovom slučaju, samo zato što pripadam srpskom narodu i dolazim iz RS. Zar bi se Izetbegović ovako ponašao da je na mom mjestu Sven Alkalaj ili Zlatko Lagumdžija – upitao je.

 

Na saopćenje Bakira Izetbegovića, koji ga je optužio da je zloupotrijebio položaj, rekao je da će sutra odgovoriti.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nije se obraćao novinarima nakon ovog sastanka.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI