STIŽU REAKCIJE NA NOVO OSIPANJE LJEKARA

SDU traži ostavku Sebije Izetbegović: Zašto dr. Mirsad Kacila odlazi sa KCUS-a, iako je imao platu od 30.000 KM?!

Hronika 17.02.17, 15:52h

SDU traži ostavku Sebije Izetbegović: Zašto dr. Mirsad Kacila odlazi sa KCUS-a, iako je imao platu od 30.000 KM?!
Ovo što aktualna direktorica KCUS-a radi zove se prvorazredni dilentantizam. Stoga bi bilo najbolje i po pacijente kao korisnike zdravstvenih usluga KCUS-a, i po ljekare koji tamo još uvijek rade, da „direktorica“ podnese ostavku, navodi se u reagiranju SDU BiH

 

 

Povodom odlaska dr. Mirsada Kacile, priznatog stručnjaka sa Kliničkog univerzitetskog centra Sarajevo (KCUS), rukovodstvo SDU BiH daje sljedeće saopštenje za javnost:


Najskuplje za državu BiH, za pacijente i za BH zdravstvo je ostanak nesposobnih i nestručnih kadrova


Smatramo da se odlaskom brojnih stručnjaka sa KCUS-a samo potvrđuje činjenica da je direktorica KCUS-a izvor nezadovoljstva brojnih njenih kolega koji su do sada napustili tu zdravstvenu instituciju. Posljednji u nizu stručnjaka koji je napustio KCUS je prof.dr. Mirsad Kacila koji je priznati svjetski stručnjak i profesor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.


Njegov odlazak menadžement KCUS-a pravda njegovim navodnim problemima sa zdravstvenim stanjem  uz opasku da je dr. Kacila imao platu od 30.000 KM, što će reći da nije imao razloga za nezadovoljstvo.


Plata jednog stručnjaka kakav je dr. Kacila ne može biti predmetom rasprave, jer se radi o stručnjaku čije su operacije spasile na stotine života. Najskuplje po zadravlje i džepove građana su stranački uhljebi i ulizice direktorice KCUS-a koji odobravaju odlazak stručnjaka sa KCUS-a kako bi oni zauzeli njihova mjesta, što bi u protivnom bilo nemoguće.  
 

Nevjerovatno je kako izostaje rekacija akademske zajednice i posebno profesora medicinske struke na sve veću eroziju kadrova koji zbog poremećenih međuljudskih odnosa sve češće napuštaju KCUS.


Reakcija medija je također svedena na minimum, a svaka politička kritika rada KCUS-a smatra se politikanstvom uperenim protiv člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.


SDU BiH se nikada nije ustručavao da stvari nazove pravim imenom, a ovo što aktualna direktorica KCUS-a radi zove se prvorazredni dilentantizam. Stoga bi bilo najbolje i po pacijente kao korisnike zdravstvenih usluga KCUS-a i po ljekare koji tamo još uvijek rade da „direktorica“ podnese ostavku na funkciju direktora KCUS-a.


Smatramo da je njen ostanak na funckiji zajedno sa svojim „probranim“ stranačkim simpatizerima enorman trošak koji je nemjerljiv za ovu državu i za BH zdravstvo općenito, navodi se u saopštenju Ureda za odnose sa javnošću SDU BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI