oblast nauke i obrazovanja

FAMA predložena za Šestoaprilsku nagradu

Kultura 15.02.17, 19:42h

FAMA predložena za Šestoaprilsku nagradu
“FAMA metodologija, zasnovana na FAMA kolekciji, daje doprinos faktografiji, nasuprot postojećoj političkoj manipulaciji istorije o Sarajevu, BiH i regionu”, smatraju u Obrazovanju

 

Svjetska percepcija Sarajeva kao čuda u najboljem smislu riječi bila bi osiromašena bez FAMA i svega što je pod tim imenom učinjeno - piše Oslobodjenje.  


“Na Univerzitetu u Hamburgu školske 2005/2006. godine predavala sam na postdiplomskom studiju kao gostujuća profesorka kurs Ratni zločini, genocid i sećanje: Koreni zla - želim da razumem: Genocid - koga je za to briga?

 

U okviru moga kursa jedan od pet obaveznih eseja je bila ‘Mapa opsade Sarajeva’ autorke Suade Kapić i tima FAMA. Pisanje tog eseja je omogućilo da se prođe po najvišim profesionalnim i moralnim standardima naše struke istraživača genocida IAGS - International Association od Genocide Scholars. Studenti i studentkinje iz celoga sveta su izuzetno dobro primili ‘Mapu opsade Sarajeva’”, piše prof. dr. Janja Bec-Neumann, pridružujući se sa, kako kaže, najdubljim poštovanjem rada Suade Kapić i FAMA, prijedlogu Udruženja Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu da se Udruženju FAMA metodologija dodijeli ovogodišnja Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u oblasti nauke i obrazovanja.

 

suada-kapic

 

25 godina istine

 

“FAMA metodologija, zasnovana na FAMA kolekciji, daje doprinos faktografiji, nasuprot postojećoj političkoj manipulaciji istorije o Sarajevu, BiH i regionu”, smatraju u Obrazovanju, napominjući da je bazni dio FAMA metodologije FAMA, prva nezavisna kuća, koja se bavila ratom u bivšoj Jugoslaviji, posebno opsadom Sarajeva: “FAMA tim je pratio proces uvođenja u rat i četvorogodišnju destrukciju Sarajeva: nestanak jedne civilizacije i uspostavljanje nove”, stoji u obrazloženju koje sadrži brojne ciljeve i projekte što ih je FAMA realizirala u 25-godišnjem društveno-obrazovnom djelovanju, za čije bi samo puko nabrajanje bila nedovoljna cijela novina.

 

Zato nam se čini apsolutno razumljivim to što publicista, diplomata Zlatko Dizdarević ističe: “Zapravo sam iznenađen da FAMA ovu nagradu do sada nije dobila i pored nje, još mnogo značajnih priznanja Sarajeva i države BiH za način, nivo, smisao, efekat i historijski rezultat promocije grada i ljudi onog perioda kada je bilo najteže... Svjetska percepcija Sarajeva kao čuda u najboljem smislu te riječi bila bi bitno osiromašena bez FAMA i svega što je pod tim imenom učinjeno”, tvrdi Dizdarević, sa čime se slaže i Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, napominjući da je “celokupan rad FAMA od suštinskog značaja za razumevanje rata u BiH, kao i za doprinos normalizaciji odnosa, kako u BiH, tako i u regionu”.

 

I prof. dr. Edini Bećirević, UNSA, čast je preporučiti FAMA kolekciju i FAMA metodologiju za dodjelu Šestoaprilske nagrade naglašavajući “da je puno puta, gostujući na svjetskim univerzitetima, bila ponosna na činjenicu da je koriste i njene kolege, kao nezamjenjiv edukacijski materijal...”.

 

Pismo Billu Clintonu

 

O FAMA projektima godinama pišu brojni svjetski mediji. Newsweek je, tako, o “Vodiču za preživljavanje” naveo da je to odavanje “počasti duhu razorenog grada”, a The New York Times primjećuje: “...Ali se radi o Sarajevu, pa vas ono što čitate u početku zbunjuje, a onda slijedi prividno crnohumorni, a zapravo smrtno ozbiljni obilazak jednog od najtužnijih gradova na svijetu, obilazak od kojeg podilazi jeza...”.

 

Prijedlog za Šestoaprilsku nagradu su podržali i Strajo Krsmanović, Inicijativa mladih za ljudska prava, Jasna Ornela Bery, dr. Branka Prpa, a, koliko je značaj FAMA u cijelom svijetu više prepoznat nego u Sarajevu, govori i dio pisma American Association of Publishersa: “Dragi predsjedniče Clinton... Komitet za međunarodnu slobodu štampe Udruženja izdavača SAD-a danas se susreo sa Suadom Kapić, direktoricom FAMA Internationala, i s njom razgovarao o sarajevskom ‘Vodiču za preživljavanje’: ‘satiričnom’ vodiču za preživljavanje u ratnim uslovima. Inspirisani projektima i inicijativama koje pokreće FAMA, apelujemo na Vas da preuzmete kormilo, jer je previše vremena prošlo, a premalo toga je urađeno. Molimo da se hitno poduzmu odlučni koraci...”.


Predsjednik Clinton ih je ubrzo poduzeo.

 

(DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI