ZLATNE GODINE: PRIČE O PJESMAMA SARAJEVODISKA (I)

Na morskom plavom žaru i Vlado Kliker

Nedjeljni magazin 15.02.17, 15:38h

Na morskom plavom žaru i Vlado Kliker
Na DEPO Portalu možete pratiti priče o pjesma iz arhive Sarajevodiska, najstarije muzičke kuće koja je preživjela rat i tranzciju i koja uskoro slavi 40 godina od svojih početka. Prva pjesma koju predstavljamo danas je čisti kult

Poznata numera iz filma 'Sjećaš li se Dolly Bell' danas važi za jednu od najpoznatijih 'ljetnih' pjesama. Svojim je mjestom u antologiji bh. pop muzike uveliko nadmašila značaj koji imaju njeni glavni tvorci.


Njen autor je Dragan Jokić, prijeratni sarajevski rock muzičar, a tekst i muziku napisao je za potrebe filma. Kao soundtrack našla se na singl ploči koju je 1981. objavio Sarajevodisk. Aranžman ove balade, pisane u stilu šlagera šezdesetih, potpisao je Džemal Novaković. Na B strani singlice našla se pjesma Juli '65. Startni tiraž je bio oko 10.000 ali se procjenjuje da je Sarajevodisk prodao preko 100 000 ploča ove singlice.


Autor pjesme je Dragan Jokić, recezent Mijat Božović, dok je u to vrijeme direktor Sarajevodiska bio čuveni Muradif Brkić.

 

Izvođač pjesme 'na morskome plavom žalu' bio je Saša Zurovac, naturščik kojeg je Emir Kusturica odabrao da odglumi nezaboravnu epizodnu ulogu Vlade Klikera, tinejdžera s blagim autizmom.

 

Štrkljavi momak plave kose nezaboravno je tugujućim glasom izveo ovu pjesmu, koja je odmah postala hit.

 

Nakon Saše Zurovca pjevali su je mnogi – Jura Stublić, Bajaga, Bora Čorba, Kraljevi ulice... ali niko nije uspio prenijeti čežnju i sjetu originalne izvedbe. "Na morskome plavom žalu" i danas važi za najpopularniju ljetnu pjesmu u regiji.

sjecas-li-se-dolly-bell3


Saša u filmu igra  Vladu Klikeru,a scena kada se hvali se djeci, dok od njih svira usnu harmoniku je antlogijska:


Saša: "E ljudi moji, kakva je ona Ljubica kurava, to vi to ne bi vjerovali. Taman ona kiša prestala, sklonimo se mi u mrak pod onu stre'u, a ja za gaće. Kad - Bog te mazo - nema gaća. Ufatim je ja odozada - gologuza. A tu smo - mislim se. Ma nemam ti ja puno šta više pričat. Staka ne prekidaj me kad pricam da ti ne bi sljagu opalio"
Drugi dječak: "Niko te ne prekida, vidiš da sviram."
Saša: "Ma sviraš ti kurcu, bolje bi ti bilo da slušaš."
Drugi dječak: "Slušo bi ja kad b' znao lagat ko' ti"
Saša: "Misliš kad bi mogo s nogu ko ja… Guslam ti ja guslam, noge mi se tresu. Kad odozgo s oluka jedna kaplja. Tu! Pravo ovdje za vrat, konda me je neko kandžijom ošinuo. Spade čuna u sekundi. Ispuše se ko dušica. Pita rospija šta ti bi bolan?
Drugi dječak: " Šta joj reče, matere ti ?"
Saša: "Na morskome plavom žalu, gdje ćarlija vjetrić mio, plavušu sam bajnu snio. O, kako sam sretan bio."
Naravno, ove dijaloge je ispisao Abudulah Sidran, a Saša u tom filmu nije morao puno glumiti, igrao je - sebe. U sklopu uloge, kao glavni vokal dječačkog banda otpjevao je pjesmu "Na morskome plavom žalu". Film je doživio veliki uspjeh i Kusturicu katapultirao kao velikog redatelja; Saša je poslije snimio singlicu s pjesmom koja je postala vrlo popularna. 

 

Saša Zurovac je, nakon duge i teške bolesti, umro prošle godine, a iza njega je ostala ova pjesma za sva vremena.

 

(DEPO Portal/ak)

BLIN
KOMENTARI