NOSTALGIJA U SRCU DRUGOG ENTITETA

Panorama Sarajeva, ZOI 1984, ćevapi, brizle, tufahije, Vučko... No, ovaj restoran nije u Sarajevu!

Nedjeljni magazin 10.02.17, 17:25h

Panorama Sarajeva, ZOI 1984, ćevapi, brizle, tufahije, Vučko... No, ovaj restoran nije u Sarajevu!
Velika zidna tapeta noćne panorame Sarajeva, znak ZOI 1984., jelovnik kao na Baščaršiji i veliki natpis "Sarajevski ćevap" na fasadi u centru grada. No ovaj restoran nije u Sarajevu...

 

Izvor: Deutsche Welle/Autor: Emir Musli

 

Ćevapi petnaestka, desetka, petica, teleće brizle, sudžukice, begova čorba, hurmašice, tufahije, torta "Havana" (čuvena torta slastičarnice "Egipat" u pješačkoj zoni Sarajeva, op.a.), jahorinski čaj, domaća kava... samo su dio sarajevskih specijaliteta koji se nude u restoranu "Vučko" - u Bijeljini.


Vlasnik Bratislav Bošnjak (35), uspješni bijeljinski poduzetnik koji posluje po cijeloj Bosni i Hercegovini i regiji, objašnjava zašto se drži tradicije rodnog kraja:


"U suštini to me i othranilo i mislio sam da je najbolje da se držim tradicije. Moja majka, Bosanka i rođena Sarajka, ima iskustva s tim srednjobosanskim jelima i specijalitetima. U programu imamo isključivo bosanske kolače, tufahije, baklavu, hurmašice. Majka mi je dala podršku i izrazila želju da radi domaće kolače po receptu svoje majke, svoje bake i od toga nisam htio odstupiti. Svatko zna što je baklava i svatko je sprema na neki svoj način, ali mislim da je sarajevska baklava najbolja."


"Vučko" nudi i kuhana jela, kakva je tradicionalna begova čorba, koja se u Bijeljini nije mogla naručiti u restoranima. Naš sugovornik ističe:

 

bratislav-bosnjak
Sve je počelo kroz priču o ćevapu, pomalo i kroz šalu o tome koji je najbolji, priča za Deutsche Welle Bratislav Bošnjak o svojoj ideji da u Bijeljini pokrene restoran s tradicionalnim bosanskim jelima

"Pravimo je po autentičnom receptu i imamo goste koji isključivo dolaze na begovu čorbu. Mnogima je zanimljiva i teleća brizla, bosanski specijalitet i delikatesa. Pravi istinski gurmani znaju što je to. Imamo gosta iz Brčkog koji posebno dolazi ovdje na teleću brizlu. Također služimo jahorinski čaj i ta mješavina trava stiže upravo s Jahorine."


 

Sve je počelo od ćevapa


O politici i podjelama među ljudima ne želi govoriti. Kaže da svugdje ima dobrih prijatelja, a neki od njih pomogli su mu u ostvarenju ideje koja postoji unazad nekoliko godina.

 

"Inače sam po prirodi gurman i volim dobru hranu. Stjecajem okolnosti, poslovno sam otišao u drugu branšu, ali mi je uvijek u podsvijesti bila želja da imam neki svoj restorančić. Nisam imao nekog iskustva u ugostiteljstvu, ali sam u Sarajevu upoznao čovjeka koji se bavi poslom ćevabdžije kao treće koljeno u svojoj obitelji. Sve je počelo kroz priču o ćevapu, pomalo i kroz šalu o tome koji je najbolji", priča za Deutsche Welle Bratislav Bošnjak o svojoj ideji da u Bijeljini pokrene restoran s tradicionalnim bosanskim jelima.


"Otprilike, mi u Bosni dobar ćevap vežemo za Baščaršiju, za Sarajevo. Za mene je to grad u kojem se rodio ćevap, a došao sam na ideju da ispunim neki moj ćeif zbog nostalgije za rodnim gradom. Taj prijatelj mi je pružio podršku, naučio me tom poslu, a i danas mi pomaže. Tako je to krenulo što se tiče "Vučka" i Bijeljine", kaže i naglašava da je sve počelo od ćevapa.


Brend: sarajevski ćevap u somunu


Bratislav Bošnjak kaže da su u početku najviše dolazili ljudi koji su u Bijeljinu došli iz srednje Bosne, koji ovu priču znaju od ranije. To su bili gosti od prvog dana, ali kako je vrijeme odmicalo spektar gostiju se proširio. Ističe da sada i Semberci, ali i gosti sa strane, imaju priliku probati autentični sarajevski ćevap, somun i sve ostalo što se nudi.

 

Nastavak teksta čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI