Otvoren izložbom u Narodnom pozorištu

Počeo 33. festival 'Sarajevska zima'

Kultura 07.02.17, 20:44h

Počeo 33. festival 'Sarajevska zima'
Direktor Festivala Ibrahim Spahić najavio je da će se i ove godine u Sarajevu sastati predstavnici i ljubitelji kulture iz brojnih država

 

Internacionalni festival "Sarajevska zima", 33. po redu, zvanično je počeo večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu, govorima i otvaranjem izložbe ''Različitost, kreativnost i zajednica'' koja predstavlja dio kulture Indonezije i Indije.

 

Brojne zvanice imale su priliku vidjeti ples i rukotvorine te slušati muziku te dvije države.

 

Direktor Festivala Ibrahim Spahić najavio je da će se i ove godine u Sarajevu sastati predstavnici i ljubitelji kulture iz brojnih država.

 

Podsjetio je da je generalni sekretar Vijeća Evrope pokrovitelj 33. Internacionalnog Festivala te da je u pismu istakao da Vijeće Evrope već 25. godina prepoznaje umjetničke vrijednosti festivala koji putem umjetnosti promovira evropski kulturni identitet i raznolikosti.

 

Otvaranju su prisustvovali predstavnici kulturnog, javnog i političkog života, među kojima i visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, ambasadorica Indonezije Amelia Ahmad Jeni te ambasador Indije Fahul Chhabra, koji je i pokrovitelj festivala.

 

Festival "Sarajevska zima" bit će održan od 7. februara do 21. marta pod motom "Svileni put umjetnosti". Planirano je učešće umjetnika iz država sa svih kontinenata, a sastoji se od pozorišnih predstava, koncerata, filmova, likovnih umjetnosti, izložbi, panel diskusija, književnih večeri, arhitekture, videa, programa predstavljanja kulturne baštine i dječjih programa.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI