GODINE DONOSE PROMJENE

Evo šta tačno starost čini penisu, a najveća opasnost vrijeba od...

DEPO PLUS 06.02.17, 19:47h

Evo šta tačno starost čini penisu, a najveća opasnost vrijeba od...
Fizičke promjene povezane sa starenjem ne zaobilaze niti genitalije, pa je za očekivati brojne promjene

 

S godinama dolazi mudrost, iskustvo, zrelost, samopouzdanje i prihvaćanje sebe, no starenje ima i neke posljedice koje nisu uvijek dobrobiti.


Zglobove je teže pokretati, javljaju se sijede, bore, ali i promjene na južnijim područjima tijela, objašnjava profesor urologije Brian Steiyner, navodeći točne promjene na penisu povezane sa starenjem, prenosi Express.hr.

 

1. Padanje

Zahvaljujući gubitku mišićne mase koji započinje u 30-im godinama života te se progresivno nastavlja, neizbježno je i spuštanje skrotuma, odnosno mošnji. Najgori scenarij, ali ujedno i rijedak, tzv. je sindrom padanja pri kojem se mošnja spušta toliko nisko da ne postaje samo estetski, već i funkcionalni problem.


2. Skupljanje

Trajno skupljanje se događa zatp što neelastična vlakna, odnosno kolagen, s vremenom zamijene normalne stanice. Ono što svaki muškarac može napraviti kao najbolju prevenciju je spriječiti gomilanja masnoća na trbuhu. To znači i izbjegavati pivski trbuh.

- Na svakih 10 izgubljenih kilograma, dodajete efektivnih 1 centimetar u duljinu - ističe Steiyner objašnjavajući kako se to odnosi na one s prekomjernom težinom i izraženim trbuhom.


3. Zakrivljenost

Kako čovjek stari, kod njega se gomila ožiljkasto staro tkivo, a to se događa i na penisu zahvaljujući bezopasnim no ponavljanim ozljedama, najčešće uzrokovanim seksom i sportom. Zbog toga se kod preko 50 posto muškaraca događaju zakrivljenja.

- U 60-ima i 70-ima situacija postaje sve očiglednija - kaže Steiyner.


4. Erektilna disfunkcija

Ona je rezultat manje prokrvljenosti organa, odnosno otežane cirkulacije. Može značiti nesoposobnost održavanja ili postizanja erekcije, nemogućnost postizanja orgazma... Ona pogađa svakog trećeg muškarca starijeg od 50 godina, a najbolja prevencija je zdrav životni stil s umjerenom težinom i redovitim kretanjem. Također, iznimno je bitno održavati normalne razine krvnog tlaka i šećera u krvi, a po potrebi liječiti navedena stanja.


5. Najveća opasnost

Upala prostate je jedna od najčešćih muških boljki koja se odlikuje po redovitim i čestim odlascima na WC, osjećajem nepotpuno ispražnjenog mjehura i slično. Naime, kod upale prostate javljaju se upravo takvi simptomi, a ako se ona ne liječi, može doći do kronične upale čiji su najveći rizici proširenje prostate i rak. Potrebno je paziti na svoju prostatu toplom odjećom i redovitim odlascima na WC, ali i liječničkim kontrolama, osobito markera za rak prostate PSA.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI