U AVIONU POČEO PAKAO

Srbin zbog šale završio u užasu tajlandskog zatvora: Kada je stjuardesa htjela uzeti torbicu, rekao sam kobnu riječ...

Nedjeljni magazin 05.02.17, 16:09h

Srbin zbog šale završio u užasu tajlandskog zatvora: Kada je stjuardesa htjela uzeti torbicu, rekao sam kobnu riječ...
Sve je do tog 29. septembra bilo normalno za njega i prijatelja koji su prije incidenta proputovali Tursku, Južnu Afriku i na kraju stigli u Tajland. A onda su sjeli u avion koji je iz Surat Tanija trebalo da ih vrati u Evropu...

 

Stjuardesa je krenula da pomeri torbicu mog prijatelja i ja sam u šali rekao: "Pazite, možda je bomba". Tada je počeo pakao...


Ovako počinje priču za Blic.rs Srbin iz Beča koji je završio u tajlandskom zatvoru zbog jedne izgovorene riječi - "bomba".


Sve je do tog 29. septembra bilo normalno za njega i prijatelja koji su prije incidenta proputovali Tursku, Južnu Afriku i na kraju stigli u Tajland. A onda su sjeli u avion koji je iz Surat Tanija trebalo da ih vrati u Evropu.


- Dobili smo sjedišta blizu izlaza za slučaj opasnosti. Ćaskali smo sa stjuardesom dvadesetak minuta, bilo je opušteno, šalili smo se, smijali. Kada je trebalo da krenemo, ona je podigla torbicu mog prijatelja sa poda i krenula da je stavi u kasetu, a ja sam u šali rekao: "Pazite s tim, možda je bomba". Odmah je došlo obezbjeđenje i vidio sam da je vrag odnio šalu. Ponudio sam se da izađem iz aviona, međutim kapetan je preko razglasa rekao da moramo svi da izađemo - kaže naš državljanin, koji nije želio da se otkriva njegov identitet (svi podaci poznati redakciji).


Kroz nekoliko minuta, stigli su policija, vojska i specijalno obučeni psi za traženje eksploziva, koji su pretresli cijeli avion, a njega su pod rotacijom i sa lisicama odveli u policijsku stanicu.


- To je bila katastrofa jer nisu obezbijedili prevodioca. Ništa ih nisam razumio, ni šta sam uradio, ni za šta se teretim. Četiri dana kasnije izveli su me pred sudiju, opet bez prevodioca, a u međuvremenu su me smjestili u zatvor - priča ovaj Srbin.


U zatvoru koji je predviđen za oko 2.000 zatvorenika, bilo ih je 5.000. U sobi u kojoj je boravio, od oko 50 metara kvadratnih i bez kreveta, spavao je sa još 97 ljudi. Na podu su pločice, u istoj prostoriji su i čučavci. Toalet-papira nema, higijena se obavlja rukama.


- To je zatvor koji održavaju sami zatvorenici. Trude se oni da čiste, ali njihovo poimanje higijene se od našeg razlikuje kao nebo i zemlja. Ne znam da li sam samo imao sreće, tek niko me nije dirao. Čak su mi zatvorenici i pomagali da se snađem - opisuje svoje muke.


Po tajlandskom zakonu, u zatvoru mogu da vas drže 84 dana, dok se ne obavi uviđaj. Srećom, on je proveo samo osam, kada ga je Aleksandar Radulović, Srbin koji 27 godina živi u Tajlandu, izbavio iz zatvora uz kauciju od 5.500 eura. Ali tu nije bio kraj.


- Svakih 12 dana smo morali da letimo do grada Surat Tani, gdje se nalazi taj sud, da dokažem da nisam pobjegao, iako je moj pasoš bio kod njih. Na kraju sam proglašen krivim i 16. novembra su me oslobodili uz odluku sudije da ne moram da budem deportovan, ali sam morao da platim kaznu od oko 1.500 eura - priča sagovornik Blica.


Kako kaže, da nije bilo Aleksandra koji ga je pronašao u zatvoru nakon sedam dana, ni sam ne zna kako bi odatle izašao. Prevodio je, angažovao advokate, vodio ga po sudovima, platio kauciju...


Dok je boravio u Tajlandu, pratio je njihove medije, gdje se pisalo o tom problemu. Naime, sporni zakon koji nalaže takvu proceduru uveden je u novembru 2015. i od tada su se desila tri-četiri slična slučaja i to uvijek, kaže, sa istom loukost kompanijom s kojom je i on putovao - "Tai Lion".


Da sve bude gore, 27. januara još jedan Srbin, koji je u Tajlandu boravio turistički, izgovorio je istu riječ, ovog puta na terminalu u Puketu, i cijela priča je krenula nanovo.


- Ljudi ne znaju, ali to ovde nije šala. Ako izgovorite "bomba" na terminalu, možete da završite u zatvoru na pet godina uz novčanu kaznu od 5.000 eura, a ako kažete u avionu i do 15 godina i 15.000 eura. Ovog drugog sam 31. januara uspio da izvučem uz kauciju da se brani sa slobode, međutim tek ga čeka procedura suđenja - kaže za Blic Aleksandar Radulović, na koga su naše građane uputili iz ambasade u Džakarti.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI