Historijski meč za našu zemlju

Davis Cup: Bašić i Brkić donijeli konačnu pobjedu reprezentaciji BiH protiv Poljske

Sport 04.02.17, 19:00h

Davis Cup: Bašić i Brkić donijeli konačnu pobjedu reprezentaciji BiH protiv Poljske
BiH je pobjedom protiv Poljaka došla na korak do plasmana u elitnu Svjetsku grupu Davis Cupa, a iduće prepreka na tom putu za bh. tenisere je selekcija Holandije

 

 

Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je selekciju Poljske u historijskom meču za našu zemlju, prvom odigranom u okviru Prve grupe Euroafričke zone.

 

BiH je pobjedom protiv Poljaka došla na korak do plasmana u elitnu Svjetsku grupu Davis Cupa, a iduće prepreka na tom putu za bh. tenisere je selekcija Holandije, protiv koje će igrati u gostima od 7. do 9. aprila ove godine.

 

Selekcija BiH je savladala Poljake s 3:0. U zeničkoj Areni prvi bod našoj zemlji jučer je donio Mirza Bašić, koji je bio bolji od najboljeg poljskog tenisera Kamila Majchrzakog, a zatim je Damir Džumhur povisio na 2:0 pobjedom protiv Huberta Hurkacza.

 

Konačnu pobjedu u maratonskom meču dublova danas su nakon skoro četiri sata igre ostvarili Tomislav Brkić i Mirza Bašić koji su nakon više sati igre s 3:2 u setovima savladali par Lukasz Kubot/Marcin Matkowski.

 

Prva dva seta bh. teniseri su dobili identičnim rezultatom u ''tie breaku'' 7:6(5). Ipak Poljaci su u nastavku meča zaigrali dosta bolje te slavili sa 6:3 u trećem, a zatim sa 6:4 u četvrtom setu.

 

Srećom po našu selekciju favorizovani Poljaci nisu uspjeli zadržati visok nivo igre i u odlučujućem, petom setu, u kojeg su bh. igrači dobili sa 6:3.

 

Ovaj meč za bh. tenisere bio je historijski jer su prvi put igrali u ovom rangu takmičenja.

 

Preostala dva meča singla, koji su sada bez rezultatskog značaja, na rasporedu su sutra.

 

Džumhur će igrati protiv Majchrzaka, a Bašić protiv Hurkacza.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI