SVEČANOST U VIJEĆNICI

U Sarajevu otvoren Balkan Photo Festival

Kultura 27.01.17, 21:10h

U Sarajevu otvoren Balkan Photo Festival
Na svečanosti su predstavljeni i laureati u ukupno jedanaest kategorija, a dobitnica „Canon Grand Prix Award-a“

 

 

U sklopu ceremonije otvaranja trećeg izdanja Balkan Photo Festivala večeras je u sarajevskoj Vijećnici upriličena izložba fotografija finalista i dodjela nagrada pobjednicima konkursa za nagradu „Balkan Photo Award“.

 

Sudionike svečanosti organizirane tim povodom pozdravio je šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars Gunnar Wigemark, izražavajući zadovoljstvo činjenicom da organizacija ovog međunarodnog festivala i sličnih događaja afirmiraju Sarajevo kao centar kulture i osiguravaju prepoznatljivost BiH u regionu i svijetu.  

 

Istaknuo je da fotografija jača međusobne veze i da ne poznaje nikakve granice, te da govori univerzalnim jezikom i porukom svima jednako razumljivom.

 

Istovremeno, izrazio je zadovoljstvo raznolikošću i kvalitetom predstavljenih radova, koji, kako je kazao, svjedoče o važnosti fotografije, generalno, u kontekstu umjetnosti i kulture.

 

Čestitke i dobrodošlicu sudionicima još jednog festivalskog izdanja uputili su i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i direktor Balkan Photo Festivala Haris Čalkić, naglašavajući važnost njegovanja tradicije kulturnih dešavanja i glavnom gradu BiH i unapređenja imidža naše zemlje na međunarodnom planu.

 

Na svečanosti su predstavljeni i laureati u ukupno jedanaest kategorija, a dobitnica „Canon Grand Prix Award-a“, odnosno ukupna pobjednica konkursa i pobjednica u kategoriji Svakodnevni život je Jelena Janković s fotografijom “Selfie kultura”. Jelena je nagrađena fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV, poklonom generalnog pokrovitelja Canon Bosna i Hercegovina.

 

pobjednicka-fotografija

 

Posebno priznanje Festivala i pobjednik u kategoriji Kreativna fotografije dobio je Han Shun Zhou. Za fotografiju “Frentic city” nagrađen je fotoaparatom Canon EOS 80D poklonom zlatnog pokrovitelja AvteraBH.

 

Pobjednici u ostalim kategorijama su Đula Bezeg u kategoriji Akt s fotografijom “Blue body”, Franjo Matković u kategoriji Moda s fotografijom “Fashion Fetish”, Irfan Ličina u kategoriji Fotografija mobilnim telefonom s fotografijom “Senke”, Andrej Tarfila u kategoriji Priroda i okoliš s fotografijom “Church in the fields of Sorško polje”, te Ioana Cîrling u kategoriji Portret s fotografijom “Vlăduț”.

 

U kategoriji Sport pobjednik je MD Tanveer Hassan Rohan sa fotografijom “Traditional Wrestling“, Olmo Calvo je najbolji u kategoriji Vijesti i događaji s fotografijom “Idomeni, border closed”, dok je Mattia Vacca pobjednik u kategoriji Kulturna baština safotografijom -“S_ Ardia”, a Sasha Maslov u kategoriji reportaže sa serijom fotografija “Veterans”.

 

Na odabiru najboljih fotografija u jedanaest kategorija angažiran je 12-očlani žiri koji čine - Myles Little (US, predsjednik žirija), Ilvy Njiokiktjien (NL), Srđan Živulović (SLO), Petar Jurica (CRO), Goran Lizdek (BiH), Daniel Mihailescu (RO), Srđan Ilić (SRB), Boryana Katsarova (BUL), Majlinda Hoxha (KV), Ljiljana Karadžić (MNE), Ana Farngovska (MKD) i Ferhat Uludaglar – Zupcevic (TUR).

 

Osim pobjednika po kategorijama žiri je odabrao i finaliste koji su bili u konkurenciji za nagradu a čiji su radovi izloženi u Vijećnici.

 

Finalisti su - Aleksandra Leković, Aljoša Gračner, Andrej Tarfila, César Pastor Castro,Chee Keong Lim, Davor Konjikušić, Dean Zulić, Deborah Roffel, Denis Ruvić, Đorđe Vukadinović, Đula Bezeg, Edvin Kalić, Franjo Matković, Gaja Dolmark, HanShun Zhou, Ioana Cîrlig, Ioana Moldovan, Irfan Ličina, Istvan Kerekes, Jasmina Trpevska, Javier Corso, Jelena Janković, Jorge López Muñoz, Jurica Galić, Lorna Kijurko, Marko Risović, Martina Zanin, Mattia Vacca, MD Tanveer Hassan Rohan, Miguel Candela, Nikola Franjić, Oliver Frohner, Olmo Calvo, Ovi D. Pop, Sasha Maslov, Sohel Parvez Haque, Tymon Markowski, Ursa Premik, Walter Schoenenbroecher.

 

U sklopu ovogodišnjeg festivalskog izdanja, posjetitelji će do ponedjeljka moći vidjeti različite prezentacije i sudjelovati u radionicama. Jedna od njih je i namjenska radionica za osam sudionika ‘Kako izraditi photo zine s Oljom Triaškom Stefanovič i Jurajem Blaškom', a ovu radionicu organizira Balkan Photo Festival u suradnji s Canonom.

 

Između ostalih, Festival su ove godine podržali Ured specijalnog predstavnika EU (EUSR), Grad Sarajevo, UNICEF, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Umjetnička galerija BiH. Generalni pokrovitelj je Canon Bosna i Hercegovina, a zlatni sponzor je Avtera BH.

 

(Fena/ad)

BLIN
KOMENTARI