odlična postignuća

Meris Muhović i Aleksandra Samardžić bh. sportisti godine u izboru SSBiH

Sport 27.01.17, 08:01h

Meris Muhović i Aleksandra Samardžić bh. sportisti godine u izboru SSBiH
Meris Muhović, 25-godišnji član Karate kluba Šampion Ilidža u protekloj godini osvojio je srebrenu medalju na Evropskom prvenstvu u francuskom Montpellieru, zlato i srebro na takmičenjima Svjetskog kupa, te bronzano odličje na Balkanskom prventvu

 

Karatista Meris Muhović i judašica Aleksandra Samardžić  proglašeni su najboljim sportistima Bosne i Hercegovine u 2016. godini u 72. izboru Sportskog  saveza BiH.

 

Meris Muhović, 25-godišnji  član Karate kluba Šampion Ilidža u protekloj godini osvojio je srebrenu medalju na Evropskom prvenstvu u francuskom Montpellieru, zlato i srebro na takmičenjima  Svjetskog kupa, te bronzano odličje na Balkanskom prventvu. 

 

Alaksandra Samardžić,  u 2016. godini ostvarila je vrhunske rezultate, a najveći uspjesi 19- godišnje članice Judo kluba Nippon su treće mjesto na  Evropskom prvenstvu (U23) u Tel Avivu, dva treća mjesta na turnirima Svjetskog kupa, te titula balkanske prvakinje. Na evropskoj rang listi zauzima čelnu poziciju u svojoj kategoriji.   

 

 Na svečanoj manifestaciji Izbora najuspješnijih bh. sportista, održanoj večeras u Narodnom pozorištu, nagrade su uručene u još 19 kategorija.

 

U konkurenciji paraolimpijskih sportova, najboljim sportistom u prošloj godini proglašen je Dževad Hamzić, član reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci, koja je na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janieru osvojila srebrenu medalju.

 

Za najuspješnijeg bh. trenera u prošloj godini proglašen je selektor ženske  karate reprezentacije BiH Miroslav Klepić, a u konkurenciji paraolimpijskih sportova Mirza Hrustemović, selektor bh. tima u sjedećoj odbojci.

 

Posebna priznanja za ostvarene rezultate u proteklom olimpijskom ciklusu 2012. - 2016. uručena su atletičaru Amelu Tuki, judašici Larisi Cerić i odbojkašu Sabahudinu  Delaliću.  

 

Najuspješniji klub u muškoj konkurenciji je nogometni  Hrvatski športski klub Zrinjski iz Mostara, a kod žena Stonoteniski klub Spin 2012.  iz Sarajeva.

 

Nogometna reprezentacija BiH U-17 najuspješnija je državna selekcija, koja je na Evropskom prvenstvu osvojila osmo mjsto. U konkurenciji paraolimpijskih sportova za najuspješniju je proglašena reprezentacija u sjedećoj odbojci sa osvojenim paraolimpijskim srebrom. 

 

 Priznanja za najusješnijeg bh. juniora i juniorku uručena su Toniju Miletiću (judo) i Adni Borić (taekwondo).

 

Kikbokser Mirza Pramenković i odbojkašica Edina Begić dobitinici su  priznanja "Ambasador sporta", dok je nagrada "Mirza Delibašić’’ uručena košarkašici Melisi Brčaninović.

 

Nagrade za "Životno djelo" uručene su: Josipu Brumecu, Petku Rradoviću, Vehbiji Tokiću, Izetu Jeliću, Bibiji Kerli, Želimiru Vučkoviću i Vladi Ragužu, dok su nagrade "Boro Glušac" za sportsko  novinarstvo uručene: Muhamedu Bikiću, Mirzi Kolaru, Almiru Sokoloviću i Jasminu Ligati.  

 

Sportski savez BiH i ove godine je dodijelio nagrade najuspješnijim sportistima studentima, učesnicima takmičenja koja su organizirale Evropska i Svjetska univerzitatska asocijacija. Nagrade je dobilo devet sportista - Ivona Ćavar, Harun Sadiković, Armin Gredić, Ivan Šolić, Rijad Dedejić, Selam Sejdinović, Patar Zadro, Mirnesa Bektaš i Najla Kaljanac.

 

Kriteriji za izbor bili su plasmani na olimpijskim igrama, svjetskim i evropskim prvenstvima, regionalnim i državnim takmičenjima, a na osnovu prijedloga strukovnih saveza.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI