FOTO/ IDILA NADOMAK ZAGAĐENOG GRADA

Ma, kakva Jahorina, kakva Bjelašnica! Ovo je raj iznad Sarajeva - pogledajte nestvarne prizore sa Trebevića!

Nedjeljni magazin 24.01.17, 13:11h

Ma, kakva Jahorina, kakva Bjelašnica! Ovo je raj iznad Sarajeva - pogledajte nestvarne prizore sa Trebevića!
Prizori sa Trebevića djeluju nestvarno, kao sa najljepših razglednica... Pogledajte našu fotogaleriju i uvjerite se sami, a ako još niste bili, saznajte šta propuštate

 

 


Od davnina glavno izletište Sarajlija, a danas pomalo zaboravljeno zbog manjka skijaških i drugih rekreativnih sadržaja, ali i zbog ratnih sjećanja, Trebević se rijetko pominje kao turistička ponuda u zimskoj sezoni.

 

Međutim, oni koji ni danas ne odustaju od ove prelijepe planine, koja je od centra Sarajeva udaljena svega 10-tak kilometara, svaki put se iznova uvjere u savršenstvo prirode, bujnih šuma i razorno čistog zraka na oko 1700 metara nadmorske visine.

 
Na cijelom prostoru prostiru se termofilne šume bukve, medunca i crnog graba, šume jele i smrče, šume bukve i jele sa smrčom, te vegetacijski kompleksi šuma crnog graba, što čini pravi spas za čađava pluća Sarajlija.  

 

trebevic-7

 
Potencijal Trebevića prepozat je još u doba Austro-Ugarske koja ga je i počela modifikovati u veliko gradsko izletište. Planina je procvat iznova doživjela u vrijeme i nakon Olimpijade u Sarajevu (1984.), kada su na ovom terenu izgrađene staze na bob i sankanjea, li je u posljednjem ratu gotovo sve uništeno.


Posljednjih godina turistički apetiti vraćaju se na Trebević, ali prava ljepota planine pruža se podalje od popularnih hotelskih zdanja i kota masovne zabave, gdje "bježe" istinski zaljubljenici u netaknutu prirodu.


Stoga prizori sa Trebevića djeluju nestvarno, kao sa najljepših razglednica... Pogledajte našu fotogaleriju i uvjerite se sami, a ako još niste bili, saznajte šta propuštate.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI