IAKO PREMIJER KS TVRDI SUPROTNO

Skandalozno: Voda u Sarajevu opet poskupljuje, iz ministarstva i VIK-a poručuju građanima - ove cijene su preniske!!!

Hronika 20.01.17, 14:33h

Skandalozno: Voda u Sarajevu opet poskupljuje, iz ministarstva i VIK-a poručuju građanima - ove cijene su preniske!!!
- Trenutna cijena je nekorektno niska i ViK ne može vraćati planirani kredit! Zato se radi novi tarifni sistem, jer onaj iz 2013. godine nije donio željene efekte, tvrdi ministar komunalne privrede KS

 

 


U emisiji 'Argumenti' TV SA ministar komunalne privrede KS Senad Hasanspahić i direktor KJKP "Vodovod i kanalizacija" Nezir Hadžić, uprkos alarmantnom stanju sa vodosnabdijevanjem u glavnom gradu, izjavili su, i ne trepnuvši, da je izvjesno da će voda u Sarajevu poskupjeti, a građanima uskoro biti ispostavljeni još veći računi!

 

Svoju konstataciju resorni ministar obrazložio je činjenicom da je jedino rješenje za spas vodovodne mreže u kreditnom zaduživanju, pri čemu EBRD insistira da kredit mora vraćati VIK.


Zbog svega toga, Hasanspahić i Hadžić mirne duše, pred očima zabezeknutih gledalaca, zaključiše sljedeće:


- Trenutna cijena je nekorektno niska i ViK ne može vraćati planirani kredit! Zato se radi novi tarifni sistem, jer onaj iz 2013. godine nije donio željene efekte!


Dakle, kredit će plaćati građani, a bez vode i tako mogu, već su se navikli da je nema svakodnevno... Ako ne vjerujete u sve ovo, uvjerite se sami šta su sve ministar i direktor izgovorili u studiju TV SA, u emisiji "Argumenti".


Zvaničnog stava od strane Vlade KS prema ovoj, u najmanju ruku, bahatoj i bezobzirnoj inicijativi od strane resornog ministarstva i KJKP VIK nema, ali je premijer Elmedin Konaković reagovao na svom Facebook profilu i poručio da "voda u Sarajevu ne smije poskupjeti" te da će se boriti "da nikakva stranačka zaštita ne čuva loše kadrove na čelu javnih preduzeća".


„Voda u Sarajevu neće i ne smije poskupjeti ni pod razno. Već je građanima povećana cijena kad je dogovoren aranžman sa EBRD-om koji nije realizovan. Neke su nesmotrene izjave večeras uzburkale javnost i zaista bi me bilo sramota da preko leđa građana koji nemaju redovno vodosnabdijevanje rješavamo probleme u ViK-u. Hiljade nelegalnih potrošača su njihov zadatak, da vodu naplate od tajkuna koji je ne plaćaju i da povećaju prihode. Da smanje rashode i prijem nepotrebnog kadra u administraciju,da ne kupuju službene automobile dok u skladištima nemaju osnovna sredstva za rad.Nekad me zaista stid sta rade ljudi u državnim kompanijama i boriću se do kraja da nikakva stranačka zaštita ne čuva loše kadrove na čelu tih preduzeća“, zapisao je Konaković u svom FB statusu.    

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI