VIDEO/ PREMIJERA U NARODNOM POZORIŠTU SARAJEVO

Cabaret: Za pravu ljubav nema granica

Kultura 15.01.17, 15:39h

 Cabaret: Za pravu ljubav nema granica
Nakon velikog uspjeha dramskog mjuzikla „Cabaret 2014“ u produkciji nezavisne trupe Belarte i režiji Jasmina Durakovića, pred sarajevsku publiku uskoro stiže nova predstava istog autorskog tima. „Cabaret: Za pravu ljubav nema granica“ premijerno će se odigrati u Narodnom pozorištu Sarajevo drugog februara ove godine

 

Predstava nastaje po motivima kultnog američkog filma „Cabaret“ (1973) i kroz žanr mjuzikla vodi nas uzbudljivi svijet berlinskog noćnog kluba Kit Kat ali vremena kada je fašizam ulazio i osvajao  njemačko društvo. O predstavi i motivima zbog koji je nastala ova predstava reditelj Jasmin Duraković kaže:


-    Potraga za savršenstvom je potreba i žudnja svakog umjetnika. Kada se, kao u slučaju filma „Cabaret“, to dogodi, onda to postaje povijest i kult. Kao rijetko kada, majstori Hoolywooda iz zlatnih njegovih vremena uspjeli su na jednom mjestu spojiti na jednom mjestu vrhunsku brodvejsku zabavu, nazaboravni camp masterpiece o nepredvidljivosti ljudskih odnosa ali upozoravajuću priču o pobjedi fašizma nad demokratijom između dva svjetska rata u Njemačkoj. 

 

cabaret-foto

 

Sve ovo bila je početna inicijacija autorskoj ekipi projekata iza kojeg stoji narastajuća mladost umjetničke scene u Sarajevu.  Glavne uloge u ovome projektu igraju: Amina Hamzić, Elmir Krivalić, Aida Čorbadžić, Edhem Husić, Vanesa Glodjo, Mirza Salihović, Staša Dukić, Zlatan Školjić, Selma Štrbo Arnautović i Ileš Bečei. Kostimograf je Lana Lončarević, scenograf Osman Arslanagić, koreografije Dajana Zilić, muzičke aranžmane za orkestar koji uživo svira na predstavi Nenad Tošić, dok plesne numere izvodi trupa baletna trupa Belarte. Uz reditelja Durakovića, koji je radio adaptaciju teksta, u predstavi na predstavi je kao dramatrug radio Almir Imširević. Producentica predstave je Nadža Pušilo, inače, balerina u NPS.


Premijera predstave je zakazana za 02. februar, 19.30h, Narodno pozorište Sarajevo. Pogledaj video!

 

 

(DEPO Portal/ad)

BLIN
KOMENTARI