POVODOM 20-GODIŠNJCE SMRTI

Sjećanje na velikog bh. književnika i intelektualca Aliju Isakovića

Kultura 14.01.17, 17:59h

Sjećanje na velikog bh. književnika i intelektualca Aliju Isakovića
Njegov duh nadilazi kategorije čistunstva i savršenstva. Ali tamo gdje je najviše svoj, mora biti moćan. Nije nikakva pretjerana hvala ako se kaže da je Isaković bio čovjek univerzalnog, renesansnog, krležijanskog kova!, zapisao je Tvrtko Kulenović

 

Povodom 20. godišnjice smrti i 85 godina rođenja književnika Alije Isakovića u  nedjelju, 15. januara, u Bošnjačkom institutu u Sarajevu biće održana prigodna akademija.

 

Na akademiji će o  Aliji Isakoviću govoriti prof. dr. Enes Duraković, a učestvuju glumci Izudin Bajrović i Mirsad Tuka.

 

Alija Isaković je rođen u Stocu, školovao se u Mostaru, Crikvenici, Zagrebu, Beogradu, Pančevu, Sarajevu. U Beogradu je radio kao geolog u ekipama za istraživanje urana.

 

Prvi roman Sunce o desno rame je objavio u Novom Sadu 1963. godine. Nakon uspjeha prvog romana i sve veće popularnosti u književnosti Isaković studira i završava književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

 

Napušta geološku struku i zapošljava se na Televiziji Sarajevo kao urednik u kulturnoj redakciji. Radi uspješne reportaže i nagrađivan je na festivalima televizijskog stvaralaštva u Jugoslaviji. Na prvom televizijskom festivalu na Bledu dobiva nagradu za dramu To koja je kasnije izvođena na scenama u Jugoslaviji.

 

Uređuje časopis za književnost Život, koji postaje jedan od najznačajnijih časopisa za književnost u Jugoslaviji.

 

Bio je sekretar Udruženja književnika Bosne i Hercegovine.

 

Postaje urednik u izdavačkoj kući Svjetlost, gdje pokreće ediciju Kulturno naslijeđe koja je također imala zapažen uspjeh. Jedan je od osnivača PEN kluba u Bosni i Hercegovini. Bio je direktor Narodnog pozorišta u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu.

 

Učesnik je i pokretač brojnih manifestacija i jedan od zapaženijih kulturnih djelatnika u Jugoslaviji. Učesnik je brojnih književnih manifestacija, dobitnik mnogih nagrada i priznanja, član žirija Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Pozorišnih igara u Novom Sadu, Beogradu, Jajcu, Brčkom, Bugojnu, Puli.

 

Dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 1976. godine i brojnih  drugih književnih nagrada i priznanja.

 

Pokretač je i urednik edicija Bosanska književnost u 50 knjiga, urednik Bošnjačke književnosti.

 

Bio je predsjednik icinijativnog odbora Vijeća Kongresa Bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu i pokretač Prvog Bošnjačkog kongresa u Sarajevu 1993. godine gdje su se Bošnjaci konačno izjasnili da uzimaju ime Bošnjaci.

 

Autor je čuvene Antologije muslimanske književnosti Biserje (1971.), Antologije putopisa Hodoljublje (1972.), Zbornika Hasanaginica (1975.), Zbornika tekstova O nacionaliziranju muslimana (1990.), prvog Rječnika bosanskog jezika (1992.) izdatog kao prva knjiga u opkoljenom Sarajevu u štampariji Oslobođenja koja je gorjela i tiskala Rječnik Alije Isakovića.

 

Okušao se gotovo u svim književnim žanrovima, osim u poeziji i svuda ostavio vidljivog traga i na neki način mijenjao ustaljene norme i forme književnog izraza sredine u kojoj je stvarao. U svakom žanru ostavio je svoj stil i pečat modernosti, uvijek samo jednom.

 

Osim rada na kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine, pisao je romane, kratke priče, drame (televizijske i radio drame) koje su izvođene i nagrađivane i u teatru, ali i u medijima, filmske scenarije, putopise, priče za djecu, SF roman, brojne studije iz književnosti.

 

Tvrtko Kulenović je za Isakovića napisao: „To je pisac univerzalnog duha. Pisac univerzalnog duha ne mora biti savršen pisac. On ima pravo na nejednakosti i promašaje, jer njegov duh nadilazi kategorije čistunstva i savršenstva. Ali tamo gdje je najviše svoj, mora biti moćan. Nije nikakva pretjerana hvala ako se kaže da je Isaković bio čovjek univerzalnog, renesansnog, krležijanskog kova!“

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI