šarada se nastavlja

Iz Ministarstva odbrane BiH stiglo novo saopćenje, a u njemu piše...

Hronika 12.01.17, 10:55h

Iz Ministarstva odbrane BiH stiglo novo saopćenje, a u njemu piše...
Prvotno poslato saopćenje u jutarnjim satima MOBIH je zamijenio novim u kojemu stoji sljedeći sadržaj

 

Unutar Ministarstva odbrane (MO) BiH i lanca zapovijedanja Oružanih snaga (OS) BiH nije prekršen niti jedan zakonski ili podzakonski propis u navedenom kontekstu, te su se OSBiH potvrdile i očuvale kao zajednička institucija težišno usmjerena na ispunjavanje svojih zakonskih obveza - utvrđeno je jučer na sastanku u Ministarstvu odbrane BiH, povodom aktualnih događanja u Banjoj Luci u kontekstu angažmana Oružanih snaga BiH 8. i 9. januara- navodi se u jutros izdatom saopćenju iz MOBIH. 

 

O kontekstu kronologije aktivnosti MO i OSBiH na tim događajima na sastanku su razgovarali ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, zamjenik ministra Sead Jusić i Boris Jerinić, tajnik MOBiH Muhamed Smajić, načelnik ZSOSBiH general-pukovnika Ante Jeleč, zamjenik načelnika ZSOSBiH general-bojnika Mirko Tepšić i general-bojnik Senad Mašović.

 

Usuglasili su kako na MO i OSBiH ne smiju i ne mogu utjecati dnevnopolitička zbivanja te da menadžment i personal MO i OSBiH ostaje predan ispunjavanju svih planova i ciljeva koji se nalaze pred Institucijom u narednom razdoblju, u svezi održavanja prosperiteta, efikasnosti i jačanja OSBiH, provodeći planove i izvršavajući obveze na domaćem i međunarodnom planu, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

 

Istaknuta je potreba za analiziranjem postojećih regulativa i procjene njihove svrsishodnosti i okvira koje one daju te potrebnim doradama učiniti ih boljim s manjom mogućnošću nedorečenosti u njihovoj primjeni pri provedbi zadaća OSBiH.

 

S obzirom na navedeno, menadžment MOBiH planira održavanje sastanka s članovima Predsjedništva BiH kako bi detaljnije definirali određene procedure i time izbjegli eventualne nesporazume koji iz nedovoljno objašnjenih pravila mogu proizaći, navodi se u saopćenju iz MOBiH.  

 

Stiglo i novo saopćenje

 

Prvotno poslato saopćenje u jutarnjim satima MOBIH je zamijenio novim u kojemu stoji: 

 

Ministarstvo odbrane BiH saopćilo je da povlači u cijelosti predhodno objavljeno saopćenje u vezi s događajima oko angažiranja pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH 8. i 9. januara u Banjoj Luci.



- Prethodno dato saopćenje povlači se u cjelosti, jer ne odražava prezentirane stavove na sastanku održanom 11. januara, te se, uz izvinjenje za nesmotrenost u procesu odobravanja saopćenja, daje novo saopćenje - navode iz MOBiH.



Povodom aktualnih događanja u Banja Luci u kontekstu angažmana OSBiH 9. januara, u Ministarstvu odbrane BiH održan je sastanak ključnog menadžmenta s načelnikom i zamjenicima načelnika Zajedničkog stožera, te je, bez prejudiciranja odgovornosti, potvrđena potreba da se izvrši temeljita analiza provedenih aktivnosti i procedura u vezi s odavanjem počasti, navodi se u novom saopćenju iz MOBiH, koje potpisuje ministrica odbrane BiH Marina Pendeš.   



Nadalje, ocijenjeno je da primjenom uobičajenih metoda u Oružanim snagama, naučenih lekcija, načelnik Zajedničkog stožera identificira pitanja u vezi nejasnih ili nedovoljno reguliranih procedura za odavanje počasti koja će biti predložena za održavanje sastanka s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.



- Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine, unatoč dnevnopolitičkim presinzima, ostaju opredijeljeni na izvršavanje zakonskih nadležnosti definiranih Zakonom o obrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, kao i na ispunjavanje međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine. Sve to u cjelini, dopinosi afirmaciji Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a time i države Bosne i Hercegovine - ističe se u saopćenju koje potpisuje ministrica odbrane BiH- navodi se u drugom saopćenju prispjelom iz MOBiH.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI