svjetski mediji prenose

Cijene nafte opet skaču: Hoće li doći do novih poskupljenja goriva?

Biznis Klub 05.01.17, 15:37h

Cijene nafte opet skaču: Hoće li doći do novih poskupljenja goriva?
Investitori sumnjaju da bi OPEC mogao napraviti manje rezove nego što je obećao, ali nekoliko izvora danas je izjavilo za Reuters da najveći svjetski izvoznik nafte (Saudijska Arabija) planira da smanji izvoz u skladu sa OPEC-ovim rezovima

 

Cijene nafte porasle su danas nakon što je Saudijska Arabija započela pregovore s klijentima o smanjenju prodaje sirove nafte u skladu sa planom OPEC-a (Organizacija zemalja izvoznica nafte) da se smanje svjetske zalihe nafte, izvještava Reuters.

 

U novembru 2016. OPEC je obećao smanjiti proizvodnju kako bi se povećale cijene.

 

U skladu s dogovorom, Saudijska Arabija je obećala smanjiti proizvodnju za 486.000 barela dnevno ili za 4,61 posto u usporedbi sa oktobrom kada je proizvodila 10,544 miliona barela dnevno.

 

- Aramco ("Arapsko-američka naftna kompanija") razgovara sa svim svojim klijentima o mogućim rezovima koji bi trebali početi u februaru i o mogućim scenarijima (za opskrbu) – rekao je jedan izvor za Reuters.

 

- Ništa još nije potvrđeno – rekao je izvor, dodajući da se scenariji odnose na rezove od 3-7 posto.

 

Investitori sumnjaju da bi OPEC mogao napraviti manje rezove nego što je obećao, ali nekoliko izvora danas je izjavilo za Reuters da najveći svjetski izvoznik nafte (Saudijska Arabija) planira da smanji izvoz u skladu sa OPEC-ovim rezovima.

 

(FENA/em)
 

BLIN
KOMENTARI