NAJČITANIJE NA DEPO PORTALU U 2016. GODINI

Šta je istina o tragediji Mahira Rakovca, kako su bogati Arapi 'investirali' u BiH, a Sebija zavodila red na KCUS-u?

Nedjeljni magazin 30.12.16, 15:52h

Šta je istina o tragediji Mahira Rakovca, kako su bogati Arapi 'investirali' u BiH, a Sebija zavodila red na KCUS-u?
U još jednoj teškoj, turobnoj i oskudnoj godini u BiH, neki događaji su izazivali pažnju javnosti više od ostalih, a DEPO Portal je načinio listu TOP 10 tekstova koji su se na ovom mediju najviše čitali u proteklih 365 dana

 

Priredila: Redakcija DEPO Portala
 

1. Polemike oko dolaska Arapa u BiH i (ras)prodaje bh. grunta: Vruća tema ove godine u domaćim medijima bile su rasprave oko, kako se to često nazivalo, invazije Arapa u Bosnu i Hercegovinu i njihove kupovine velikih zemljišnih prostora kao vlastitog grunta. Ova pojava podijelila je bh. javnost na one koji su zadovoljno klimali glavom posmatrajući sve kao ekonomski interes i one koji su upozoravali da nije riječ ni o kakvom ulaganju, već o strategiji sa vrlo opasnim posljedicama po budućnost multinacionalne i multikulturalne bh. države.


Među najglasnijima bio je bh. akademik i ugledni profesor Esad Duraković, a među najčitanijim tekstovima na DEPO portalu izdvojila se njegova kolumna „Nije to fobija prema Arapima, ali nisu ni investicije: To je PROJEKAT od kojeg treba strahovati!“.
No, i drugi su pokušavali ukazati na ovu pojavu koja potpuno mijenja sliku glavnog grada i postratne BiH, te se ovom temom pozabavio i poznati kolumnista Boris Dežulović u tekstu „Novo Sarajevo izrasta iz saudijskih džamija i turskih škola, blještavih shopping centara bez krmetine, ali s mesdžidima...“.

 

arapi-ilidza


Da upozorenja na opasnost od rasprodaje bh. grunta nisu bila bez osnova, potvrdile su i inspekcijske kontrole koje su uslijedile krajem godine i u kojima je, za sada, otkriveno preko 400 fiktivnih firmi iz Kuvajta, Saudijske Arabije, Sirije, ali i Libije, Ukrajine, Rusije..., koje su u BiH registrovane isključivo i samo radi sticanja prava na kupovinu nekretnina.


2. Pismo majke Mahira Rakovca: Tragedija koja je krajem 2015. godine do suza dovela cijelu Bosnu i Hercegovinu i samoubistvo 14-godišnjeg dječaka Mahira Rakovca tužno su odjekivali i početkom 2016-te, a bol majke Alise Mahmutović natapala je stranice ovdašnjih medija. U potrazi za istinom šta je nesretnog dječaka dovelo do tragedije, na DEPO Portalu najviše pažnje izazvalo je otvoreno pismo neutješne majke „Dva dana prije samoubistva, Mahir je tražio da jedno drugom obećamo nešto od čega sam se sledila...“, u kojem je ponovo progovorila o vršnjačkom nasilju koje je pretrpjelo njeno dijete.


O njemu je progovarala i u odgovoru Mahirovoj bivšoj školi „Kako da moje dijete prijavi zlostavljanje kad su ga ucjenjivali da će mu majku prodati u bijelo roblje?!, koji je također bio među najčitanijim tekstovima na DEPO Portalu u protekloj godini.

 

alisa-mahmutovic-5


Policijska i sudska istraga koja je uslijedila nakon ovog tragičnog događaja nije utvrdila da se radilo o nasilju niti drugoj vrsti torture, a istina šta se događalo u životu 14-godišnjeg dječaka prije nego što je odlučio skočiti u smrt do danas je ostala obavijena velom tajne.    
 

3. Kraj radnih knjižica: Ogroman interes čitalaca našeg portala izazvala je informacija o ukidanju radnih knjižica nakon 30. juna 2016., što je propisano odredbama novog Zakona o radu, koja je na našoj listi najčitanijih zauzela visoko treće mjesto. O čemu se tu radilo možete se prisjetiti u tekstu „Izdate upute: Evo šta morate uraditi s radnom knjižicom nakon 30. juna“.

 
4. Stidim se što se Bošnjakom zovem: Potresnu priču radnika hitne pomoći u Gradačcu, koja je objavljena na njegovom Facebook profilu, među brojnim medijima prenio je i DEPO Portal. Njegova neposredna i iskrena ispovijest izazvala je brojne reakcije čitalačke publike, a zašto je tako prisjetite se u priči pod naslovom „Stidim se što se Bošnjakom zovem: Dovezli djevojčicu, skoro bez svijesti... Vozim 83 km/h, zaustavlja me policija...“.

 

pucnjava-rajlovac-hitna

 
5.Sebija Izetbegović vs. neradnici i javnost: Sve što se dešavalo oko sadašnje direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović u protekloj godini je mamilo pažnju javnosti kao rijetko koji drugi događaj, a najviše žestokih reakcija budile su njene izjave. Među njima se na našem portalu posebno izdvojio njen odgovor Sindikatu KCUS-a, kada je poručila: „Neradnici me napadaju, pričaju da psujem i prijetim, a ja i vikendom radim“. U intervjuu koji je tim povodom dala Dnevnom avazu pojasnila je kako stoje stvari na KCUS-u te zašto je meta napada jednog dijela uposlenika i članova Sindikata.

 

sebija-izetbegovic


6. Izborna iznenađenja u Sarajevu: Kao i svake izborne godine, tako i ove  – rezultati (općinskih) izbora početkom oktobra bili su najtraženije vijesti, a na DEPO Portalu među najčitanije iz te plejade izborio se tekst „Velika iznenađenja u Sarajevu: Evo kako će izgledati nova općinska vijeća širom BiH“.


7. Incident zbog bijelih traka: Obilježavanja velikih zločina koji su počinjeni u posljednjem ratu svake godine u BiH izaziva tenzije, a počesto i incidentne situacije. Ove godine tako je bilo u Prijedoru, uoči obilježavanja Dana bijelih traka, kada u lokalnom kafiću konobar nije želio uslužiti bivšu glasnogovornicu haškog tužilaštva Florence Hartmann. Šta se tog dana dogodilo u Prijedoru možete se prisjetiti u tekstu "Konobar Florence Hartmann odbio poslužiti piće jer je nosila bijelu traku, pitali je: Zašto još nisi u zatvoru?"

 

florence-hartmann


8. Pčele za spas čovječanstva:  U zemlji gdje su političari najveće zvijezde i gdje politika, krv i trač dominiraju medijskim prostorom, na DEPO Portalu, posve neočekivano, među 10 najčitanijih u 2016. godini probio se tekst o evropskim poticajima za proizvodnju meda u BiH, profitabilne provredne djelatnosti koja je u ovoj državi gotovo potpuno zanemarena.

I dok država kaska sa zakonskom regulativom, EU u sklopu IPA fondova za ovu privrednu granu izdvaja značajna sredstva, o čemu je govorila i naša istraživačka priča pod naslovom "Ako nestanu pčele, nestat će i čovječanstvo: Zašto EU pomaže proizvodnju meda u BiH?".

 

pčele nova

 

9. Fatalna tajna ljubav Harisa i Selme: Iako ga već odavno nema u javnosti, baš kao ni nje, vijest da su nekada uticajni bh. političar Haris Silajdžić i pjevačica Selma Muhedinović svoju dugu tajnu ljubav krunisali brakom - odjeknula je medijskim prostorom. Priče o njihovom tihom vjenčanju i dugogodišnjoj ljubavi danima su okupirale pažnju i čitalaca DEPO Portala, a onda je sve utihnulo i Haris i Selma su nestali sa naslovnica. No bilo je to dovoljno da se tekst "Fatalna tajna ljubav sa Selmom Muhedinović krunisana brakom: Oženio se Haris Silajdžić?!" ugura među najčitanije u godini iza nas. 

 

selma-muhedinovic-hari-silajdzic-vjencanje


10. Domišljate Sarajlije i par-nepar epizoda: Kraj godine obilježili su haotični potezi Vlade Kantona Sarajevo koja je ad hoc pokušavala da smiri bijes građana zbog enormnih zagađenja zraka i indolentnog odnosa odgovornih gradskih stuktura koje godinama "voze" istu priču kada je ovaj problem u pitanju. Među takvim potezima izdvojilo se uvođenje par-nepar sistema za vozila tik uoči katoličkog Božića i nadomak novogodišnjih praznika, pa su se građani Sarajeva u novonastaloj situaciji pokušali snaći na razne načine.

 

Stoga je i tekst "Domišljate Sarajlije: Ove tablice zlata vrijede" zakucao našu listu TOP 10 najčitanijih u proteklih 365 dana.

 

 

 

(DEPO PORTAL/ad) 

 

BLIN
KOMENTARI