uspješna godina za kulturu

Kurić: Otvorena Čarlama, uspjeh za teatre... Iduće godine još novih projekata

Kultura 28.12.16, 09:40h

Kurić: Otvorena Čarlama, uspjeh za teatre... Iduće godine još novih projekata
Od pozitivnih primjera izdvojio je uvođenje pripravničkih radnih mjesta u institucije kulture te rekonstrukciju segmenata Pozorišta mladih Sarajevo i Sarajevskog ratnog teatra

 

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić ocijenio je ovu godinu kao vrlo zadovoljavajuću te za iduću najavio realizaciju mnogih projekata u oblasti kulture i sporta.

 

Od pozitivnih primjera izdvojio je uvođenje pripravničkih radnih mjesta u institucije kulture te rekonstrukciju segmenata Pozorišta mladih Sarajevo i Sarajevskog ratnog teatra.

 

- Veliki uspjeh za teatre predstavlja činjenica da se sve karte za svaku predstavu rasprodaju i to je najbolji pokazatelj koliko ustvari rade ljudi u tim teatarskim kućama - kazao je Kurić za Fenu.

 

Također je dodao da je u 2016. godini ponovo otvorena Galerija savremene umjetnosti "Čarlama". Ta Galerija je od 2008. do 2012. godine bila mjesto okupljanja umjetnika i ljubitelja umjetničkog izražaja, uz izlaganje radova, održavanje performansa i teatarskih predstava, ali je 2013. godine zatvorena.

 

Naglasio je značaj kapitalnih projekata kao što je izgradnja Male scene Narodnog pozorišta na mjestu Stolarije te pozorišne kuće na Skenderiji, otvorenje pozorišne scene MESS te završetak gradnje nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti.

 

Analizirajući cjelokupnu situaciju u sportu, ministar je istakao da će u 2017. godinu krenuti s novim jasnim kriterijima za sportske klubove i udruženja, što znači da će Ministarstvo finansirati one sportaše koji postignu rezultate.

 

Jedan od krucijalnih projekata za ovu oblast je, dodao je, izgradnja sportske dvorane na Bjelašnici koja bi mnogo značila sportistima i sportskim radnicima za različite pripreme, ali i hotelijerima kako bi imali bolje rezultate rada i tokom ljeta. U tom je cilju već održao sastanak s načelnikom Općine Trnovo Ibrom Berilom.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI