FOTO/ ZA OSMIJEH NA DJEČJEM LICU

Klovnovi doktori stižu u bh. bolnice: 'Cirkus pacijentus' prvi put u Sarajevu

Zabava 22.12.16, 11:10h

Klovnovi doktori stižu u bh. bolnice: 'Cirkus pacijentus' prvi put u Sarajevu
Cirkus pacijentus dolazi u Sarajevo zahvaljujući akciji „Donesite i Vi osmijeh u bolnice”

 

Već treću godinu zaredom nastavlja se saradnja Henkela, Konzuma i udruge Crveni Nosevi klovnovi doktori, koja svojim povremenim posjetama iz godine u godinu veseli mališane na liječenju u bolnicama u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući akciji „Donesite i vi osmijeh u bolnice“ Crveni Nosevi po prvi put u Sarajevo dovode projekt Cirkus pacijentus. Riječ je o projektu koji je preuzet od strane međunarodne organizacije RED NOSES, te se s velikim uspjehom održava nekoliko godina u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Litvi i Njemačkoj.


Cirkus pacijentus je radionica cirkuskih vještina za djecu na dugotrajnom bolničkom liječenju, koju provode klovnovidoktori s ciljem osnaživanja djece kako bi im olakšali bolničke dane i pružili podršku u liječenju i oporavku.  U sklopu radionice Cirkus pacijentus, djeca uče razne trikove, a bolnički odjel pretvara se u pozornicu na kojoj je sve moguće: žongliranje lopticama i čunjevima, vrtnja tanjura, mađioničarski trikovi i pjesme. Zahvaljujući akciji „Donesite i vi osmijeh u bolnice“ svi građani mogu dati svoj doprinos kupovinom Henkel deterdženata ili sredstava za čišćenje u Konzum prodavnicama do 31. januara 2017.


- Sretni smo što ponovno dolazimo u Bosnu i Hercegovinu, ovaj put s projektom CIRKUS PACIJENTUS kojima želimo pobuditi radost i kreativnost kod djece koja su na dugotrajnom liječenju. Posebno nam je drago raditi radionicu cirkuskih vještina s djecom iz Bosne i Hercegovine kojima je humor dio kulturnog nasljeđa. Zahvalni smo Henkelu i Konzumu što su prepoznali važnost donošenja smijeha djeci u bolnice i omogućili građanima da podrže posjete CRVENIH NOSOVA, naglasio je Zoran Vukić, umjetnički direktor CRVENIH NOSEVA klovnovadoktora.


Henkel i Konzum ponosni su na sad već tradicionalnu suradnju s Crvenim Nosevima.

 

- Jako smo sretni što se ova lijepa priča nastavlja i ove godine, a veselimo se vidjeti kakve će biti reakcije na Cirkus pacijentus. Dosad smo s Crvenim Nosevima posjećivali djecu u bolnicama u četiri grada, ali ovo je program koji će aktivno uključiti djecu što će vjerujem izazvati veselje i puno osmijeha na njihovim licima, izjavio je Alen Geko, key account manager Henkel, Laundry & Home Care divizija.


- Važnost ovog predivnog projekta prepoznali smo od početka. Svjesni smo  koliko je mališanima i njihovim porodicama potrebna podrška i pomoć u procesu liječenja, stoga nam je drago da možemo učiniti njihovu svakodnevnicu ljepšom i veselijom, izjavila je Amra Karahemtović, PR managerica Konzum BiH.

 

Cirkus pacijentus poseban je projekat jer djeca u njemu sudjeluju aktivno što djeluje dobro na njihovo raspoloženje i smanjenje stresa te jača njhovo samopouzdanje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI