Evropsko prvenstvo u Samsunu

Juniori BiH izgubili od Francuske u četvrtfinalu

Sport 20.12.16, 22:03h

Juniori BiH izgubili od Francuske u četvrtfinalu
Najefikasniji u reprezentaciji BiH bio je Džanan Musa sa 19 poena i sedam skokova, a Emir Čerkezović je dodao 16 poena uz isti broj skokova

 

Juniorska (U-18) košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od selekcije Francuske sa 75:61 u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u turskom Samsunu.

 

 Francuzi su počeli meč mnogo bolje i već nakon tri minute igre rezultat je iznosio 7:0 u korist ''galskih pijetlova''. Bh. košarkaši su se ''probudili'' tek nakon nekoliko minuta igre u prvom periodu, te smanjili prednost Francuza koja je nakon prvih deset minuta igre iznosila pet poena razlike (19:14).

 

Fizička dominacija francuskog tima nastavljena je i u drugoj četvrtini, ali BiH je uspjevala parirati čvrstom zonskom odbranom, što je rezultiralo problemima u napadu i promašajima protivnika.

 

Prvo poluvrijeme okončano je s četiri poena prednosti za Francuze (33:29).

 

Nakon tri minuta igre u drugom poluvrmenu BiH dolazi do izjednačenja (35:35), ali nakon nekoliko vezanih grešaka našeg tima Francuska ponovo odlazi na sedam poena prednosti.

 

Dobrom igrom BiH smanjuje prednost i uspjeva održati rezultatski priključak s Francuzima, te u posljednju četvrtinu ulazi s pet poena zaostatka (50:45).

 

 Posljednji period utakmice pripao je selekciji Francuske, koja je nakon nekoliko minuta igre došla do 11 poena prednosti (58:47).

 

Fizičke predispozicije francuskih košarkaša ponovo su došle do izražaja, a to se posebno odrazilo na skok u igri. Francuzi su svoje promašaje nadoknadili skokovima u napadu, a zatim poenima iz drugog ili trećeg pokušaja.  

 

 Nešto više od četiri minute Francuska je imala 14 poena prednosti, a BiH je od tog momenta trojkama pokušavala smanjiti prednost protivnika. Protivnik BiH uspjeva sačuvati prednost i plasirati se u polufinale takmičenja.

 

 Najefikasniji u reprezentaciji BiH bio je Džanan Musa sa 19 poena i sedam skokova, a Emir Čerkezović je dodao 16 poena uz isti broj skokova. U timu Francuske istaknuo se Doumbouya s 19 poena i 11 skokova.  

 

 Francuska će u polufinalu Evropskog prvenstva igrati protiv Italije, dok će BiH razigravati za plasman od petog do osmog mjesta, a prvi meč će igrati sutra protiv Finske. Ekipa koja se plasira na peto mjesto nastupit će na U-19 svjetskom prvenstvu u Kairu naredne  godine.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI