U skladu sa rafinerijskim cijenama

Znatno povećanje u odnosu na prošli mjesec: Nove cijene goriva u FBiH

Biznis Klub 19.12.16, 15:36h

Znatno povećanje u odnosu na prošli mjesec: Nove cijene goriva u FBiH
Zemlje OPEC-a dogovorile su se da smanje proizvodnju sirove nafte što je izazvalo povećanje cijena na burzama, odnosno skok cijene sirove nafte

 

Predsjednik Udruge prometnika nafte i naftnih derivata Milenko Bošković kazao je Feni kako je bilo realno očekivati povećanje cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

 

Po njegovim riječima, nabavne, odnosno rafinerijske cijene po kojima kupuju sve benzinske crpke na području FBiH i poduzeća koja se bave uvozom, kontinuirano su rasle desetak i više dana, tako da je ovo poskupljenje još uvijek manje od onoga koliko su rasle rafinerijske cijene.  

 

- Zemlje OPEC-a dogovorile su se da smanje proizvodnju sirove nafte što je izazvalo povećanje cijena na burzama, odnosno skok cijene sirove nafte - kazao je Bošković, naglasivši pritom kako su naftni derivati poskupjeli i zbog tečaja dolara koji je kontinuirano rastao.

 

Ustvrdio je kako cijene naftnih derivata na području FBiH variraju jer je na snazi slobodno formiranje cijena, tako da cijene ovise o konkurenciji, mjestu gdje su smještene benzinske crpke i sl.

 

Na pitanje može li se u narednom razdoblju očekivati novo poskupljenje ili eventualno smanjenje cijena naftnih derivata, Bošković je kazao kako je "onaj tko to zna bogat čovjek".

 

Podsjećamo, u razdoblju od 12. do 19. prosinca došlo je do povećanja cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine, a Odsjek za cijene pri Federalnom ministarstvu trgovine je u navedenom razdoblju zaprimio oko 60 obavještenja o promjeni cijena naftnih derivata.

 

Povećanje u prosjeku iznosi 5 pfenniga po litri u odnosu na prosječne cijene u mjesecu novembru tekuće godine. 

 

(FENA/em)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI