SANELA PRAŠOVIĆ GADŽO/ DOK ŽIVIM, OVO NEĆU SHVATITI

Šta čekaš, moje rodno Sarajevo?! Pogledaj Kakanj! Pogledaj u Srbiji gradove koji otkazuju javne dočeke!


19.12.16, 12:17h


 
Novinarka Sanela Prašović Gadžo pridružila se javnom negodovanju zbog organizovanja, za trenutne bh. prilike preskupog, centralnog dočeka Nove godine u Sarajevu, vođena primjerom gradova u Srbiji koji iste masovno otkazuju i novac usmjeravaju za liječenje teško oboljelih sugrađana, ali i u druge humanitarne svrhe.
U ovu priču uklapa se i grad Kakanj, nažalost, za sada jedini primjer iz BiH čiji je načelnik, umjesto u javno novogodišnje slavlje, novac preusmjerio za liječenje oboljelog sedmogodišnjeg dječaka.
Svoj stav i reakciju na odluku uprave grada Sarajeva o novogodišnjem spektaklu Sanela Prašović Gadžo objavila je na svom FB profilu:         

 

Iskreno, ne mogu ja da shvatim ovo sa javnom i grandioznom proslavom Nove godine u Sarajevu.


Na stranu sve, ali da smo sada, evo baš u ovom trenutku spremni za to full cool merlinovsko svjetlosno-efektno slavlje od nekoliko stotina hiljada?


Mislim, mi Sarajlije, iznervirani od redukcija vode, pa bogme i neki dan i struje...


Mi Sarajlije, koji s prvim mrakom grabimo prema kući, jer Šetnja po mraku je rizik a ne zadovoljstvo.

 
Mi Sarajlije, čiji glas niko ne čuje kada vrištimo za Roditeljsku kuću i djecu oboljelu od raka. Ili čuju nas tek pomalom al' opet to ne riješe sistemski već jedva, i to samo trenutno, stihijski.

 
Da li nama treba da nam pjevač, koji je prije tek nekoliko godina za puno puno manje novca pjevao za Novu godinu u Budvi, sada da zapjeva u Sarajevu i debelo to naplati, a od tog su novca nase ionako kreditno prezadužene vlasti mogle bar uistinu našoj bolesnoj djeci sa odjela Onkologije pomoći? (Puno manje novca u Budvi koštao)


Ljuta sam zbog toga. Jednako kao i zbog slavlja u vrijeme tragedije kakva je Halep.


Ljuta sam i zbog pjevača koji eto, prije neki dan, u zagrebačkoj Gloriji, udvarajući se zagrebačkoj publici pred koncert u Zagrebu, priča fino kako već 2o godina ima stan u Zagrebu i tu tako živi po 80-tak dana godišnje. Obožava taj Dino Merlin sa Alifakovca morske specijalitete i talijansku tjesteninu, ništa burek, ništa dolma, a bome ni bosansku kafu ne pije. Preferira espresso.


To licemjerstvo pretočeno u full marketing tipa "sve ću i znam kako ću, samo da uzmem novac" toliko vrijeđa da prosto je nevjerovatno kako su i pametni slijepi u ovoj priči.


Jer, nije u ovoj zemlji radnika kojima plate uglavnom kasne, u zemlji izmrcvarenih penzionera koji jadni i zaborave više koji dan im penzija stiže, u zemlji nezadovoljnih prosvjetnih radnika, demobilisanih boraca, imanipulisanih zdravstvenih radnika, nezadovoljnih mladih, u zemlji gdje svega više nema nego što ima, nije vrijeme za slavlje.

 
Ne za takvo i ne od naših para.


Jer taj novac u budžetu kojim će biti plaćen Dino Merlin, muzičar dubokog džepa i velikih apetita sa specijalnim svjetlosnim i zvučnim efektima, to je naš novac.

 
Naš, od nas građana koji ga svaki mjesec uplaćujemo u budžet.


Nijednog trenutka to nemojte zaboraviti.


O, koliko se tu sramote nakupilo u tom potezu..., a ono o zabrani alkohola... to je tek posebna tema. Ako se koncert pravi da biste pokazali kako je Sarajevo top cool svjetska prijestolnica, onda bez alkohola to na tom koncertu neće biti i to je istina koju neko mora da vam kaže. Na slavlju kako ga vi plaćate stotinama hiljada i organizujete se prosto podrazumijeva piće.


A bez pića? Onda ste mogli za 20.000 KM da nam dovedete puni sastav Sarajevske filharmonije i da gospodski uđemo u Novu 2017. godinu. Onako bečki otmjeno. I da budemo posebni.

 
Ovako, nikada dok živimo nećemo zaboraviti da ste umjesto da nekom djetetu oboljelom od karcinoma bar pokušate život da spasite, vi ste Čarobnjaku Merlinu platili ublehu.

 
Ja, dok zivim, to neću shvatiti.

 
Niti ću naći riječi oprosta za takvu bahatost sa novcem građana.

 
Šta može ikome na ovom svijetu biti važnije od života djeteta?

 
Pogledajte Kakanj. Pogledajte u Srbiji gradove kako otkazuju javne dočeke i novac preusmjeravaju za liječenje djece. Šta čekaš moje rodno Sarajevo?


Šta čekaš?!

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


BLIN
KOMENTARI