Foto / Nastala po tekstu Dragana Komadine

HNK Mostar postavio novu predstavu: Quijotanje – priča o sistemu koji sahranjuje žive ljude

Kultura 16.12.16, 11:25h

HNK Mostar postavio novu predstavu: Quijotanje – priča o sistemu koji sahranjuje žive ljude
Nakon premijerne izvedbe, HNK Mostar će izvesti i prve dvije reprize, u petak i subotu, 16. i 17. 12. u 20 sati

 

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru jučer je premijerno je izvedena predstava „Quijotanje“ (Kihotanje).

 

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru i ovom je predstavom pomjerilo ljestvicu umjetničkog angažmana, osim što je predstava repertoarski i sadržajno upućena na mlade, prvenstveno srednjoškolce i studente, ovog je puta cijeli ansambl predstave sudjelovao u režiji, scenografiji i izboru muzike. 

 

predstava-kihotanje-1

 

Quijotanje je nastalo po tekstu Dragana Komadine, a u priči o vršnjačkom nasilju, odnosima dominacije i moći kao i korumpiranom sustavu koji sahranjuje žive ljude glume Jelena Kordić Kuret, Nikolina Marić, Angela Bulum, Bojan Beribaka, Ivan Skoko, Miro Barnjak, Igor Vidačković i Velimir Pšeničnik Njirić. Koreografiju predstave potpisuje Boris Zovko, a kostimografiju i dizajn Majida Kovačević. Ovaj autorski projekt ansambla predstave na repertoar HNK donosi društveno-angažiranu predstavu o nekoliko tipova zlostavljanja u razredu elitne srednje škole gdje zlostavljana učenica i žrtva nasilja potencijalnog saveznika ima u starom profesoru hrvatskog jezika i književnosti. 

 

predstava-kihotanje-2

 

„Riječ je o tekstualnom predlošku koji tematizira vršnjačko nasilje u jednoj elitističkoj srednjoj školi. No, paralelno to je i tekst o odnosima moći u društvu, odnosno o novokapitalističkoj matrici, koja nas, htjeli mi to ili ne, ucjenjuje stvarajući od nas jedan podjarmljeni te pomalo bezlični i agresivni ljudski supstrat“, kazao je autor teksta predstave Dragan Komadina.

 

Kroz dinamičnu i ritmičnu predstavu u kojoj kipti mladačka energija provlači se motiv Cervantesovog Don Quijota koji nas opominje da odustati od stvaranja pravednijeg društva znači biti sudionik takvog krimena. 

 

Nakon premijerne izvedbe, HNK Mostar će izvesti i prve dvije reprize, u petak i subotu, 16. i 17. 12. u 20 sati. 

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI