VIDEO/ POTPISAN EKSKLUZIVNI koprodukcijski UGOVOR

CTV BiH pokupio ekskluzivna TV prava za "Baladu o Pišonji i Žugi"

Kultura 12.12.16, 12:50h

CTV BiH pokupio ekskluzivna TV prava za
Manji dio filma je već snimljen ovoga ljeta, a tokom prve polovine 2016. planiran je nastavak i završetak snimanja ovoga projekta

 

 

Danas je u Sarajevu između producentske kuće DEPO i bosansko-hrvatske TV stanice CTV (Cinema TV) potpisan eksluzivni ugovor o koprodukciji igranog filma i TV serije „Balada o Pišonji i Žugi“. Ovim ugovorom CTV je dobila pravo ekskluzivnog TV prikazivanja ovoga filma i tv serije u BiH. Snimanje kreće u proljeće naredne godine, dok se premijera očekuje u jesen 2017. godine.


Igrani film i tv seriju „Balada o Pišonji i Žugi“ režiraju poznati bh. reditelj i producent Jasmin Duraković (Nafaka, Sevdah za Karima, Ja sam iz Krajine, zemlje kesetna, The Final Barrier) i autor kultne pjesme Davor Sučić alias Sejo Sekson.


Scenarij za film je, osim Seje Seksona, pisao beogradski pisac i dramaturg Vladimir Đurđević, dok glavne uloge u ovome filmu, između ostalih, igraju Dino Sarija (Žuga) i Ivan Đorđević (Pišonja). Amilu igra beogradska glumica Jelena Gavrilović, a ostale vječne heroje sarajevskog asfalta igraju Emir Hadžihafizbegović, Haris Burina, Saša Petrović, Goran Navojec, Ivo Gregurević i mnogi drugi glumci iz čitavog regiona.


Manji dio filma je već snimljen ovoga ljeta, a tokom prve polovine 2016. planiran je nastavak i završetak snimanja ovoga projekta.


Ovaj film je velika regionalna (BiH, Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija, Kosovo), ali evropska koprodukcija (Francuska). Producent filma je DEPO iz Sarajeva, jedna od vodećih filmskih kuća u BiH posljednjih godina.


U produciju tv serije uključene se neke od vodećih televizijskih stanica u regonu, dok je glavni partner filma Sarajevska pivara. Sponzori fima su Kovan EKOline i Plamingo (Gračanica), a očekuje se ulazak i drugih domaćih kompanija u pomoć za realizaciju ovoga velikog filmskog i tv projekta.

 

Podsjećanja radi, DEPO je počeo pripreme za realizaciju ovoga projekta prošle godine kada je snimljen i promo trailer budućeg filma, kao dio kampanje u procesu traženju sredstava za njegovu produkciju. Film su dosad podržali Fondacija za kinematografiju Sarajevo i Hrvatski audio-vizuelni centar (HAVC). Projekat su podržali i fanovi pjesme i grupe „Zabranjeno pušenje“ putem fundraising kampanje.

 

Pogledajte trailer...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


 
 

BLIN
KOMENTARI