BLOG KOMENTAR/ ISMET MURATSPAHIĆ

Region na nogama: Bosna samo što nije napala Hrvatsku i Srbiju!


09.12.16, 10:44h

 

 

Nije se ni slegla prašina od političke izjave hrvatske predjednice KolInde Grabar Kitarović, kako Hrvatskoj prijeti opasnost od Bosne i Hercegovine, kako islam u BiH postaje radikalniji i BiH je prijetnja Hrvatskoj, a odjekuje novi mirnodopski plotun nad BiH u obliku ultimatuma novim referendumom. Hladni rat poprima sve žešću političku retoriku.


U skoro ravnomjernim intervalima, sa istoka i zapada, hladnoratovski plotuni odjekuju nad Bosnom. Političke prijetnje i ultimatumi mnogo podsjećaju na devedesete, koji nam zapravo i ne daju da se odlijepimo od toga perioda. Asocijacije koje proizvode vode tačno do istovjetnosti poruka koje su u periodu devedesetih dolazile od Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana.


"Tražićemo da se razgovara o reformi Suda BiH, Tužilaštva BiH i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH. Ako naši partneri u Parlamentarnoj skupštini BiH ne pristanu na posebnu sjednicu, onda će SDS u Narodnoj ksupštini RS zatražiti pokretanje referenduma na kojem bi se građani ovog entiteta izjasnili o reformi pravosuđa u BiH“, rekao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.
 

Ultimativnih poruka i prijetnji referendumima mnogo smo se naslušali od Milorada Dodika, da bi to sada nastavio Govedarica. Nije puno zaostajao ni Dragan Čović. Zašto su sada tako učestale prijetnje destrukcije i disolucije BiH. Jesu li one, ipak, dogovor dvojice protiv trećeg.

 

U skoro ravnomjernim intervalima, sa istoka i zapada, hladnoratovski plotuni odjekuju nad Bosnom. Političke prijetnje i ultimatumi mnogo podsjećaju na devedesete, koji nam zapravo i ne daju da se odlijepimo od toga perioda


U čemu je istovjetnost aktuelnih poruka i prijetnji Bosni i Hercegovini sa onima prije četvrt vijeka? U tome da se prikriju prave namjere, koje slijede iza takvih prijetnji. Namjera je devedesetih bila prikriti najveće zločine u Evropi poslije Hitlerovih, koji su, nažalost, u najvećoj mjeri, činjeni prema Bošnjacima, jednom od najmanjih naroda ovog kontinenta, između ostalog i zbog toga što su svođeni na religijsku grupu. Propagandna laž i racionalizacija namijenjena svijetu i domaćoj javnosti bila je kako se Srbija i Hrvatska brane, ali jednako brane Evropu od radikalnog islama, a projekti pravljenja nekakvih većih država krili su se pod motom odbrane Evrope i kršćanstva od najezde islama, uz nezapamćene zločine i po količini i vrsti.


Ponavljanje udara na zdrav razum ne prestaje ni danas, kada se Bošnjacima potura religijski radikalizam, kao prećutni izgovor za današnju disoluciju BiH. Nacionalizam jeste razorio jedan sistem, strahotno i zamijenio ga svojim još gorim totalitarizmom. Njegov glavni udar se odvijao na Bosni i Bošnjacima, jer su bili smetnja krvavoj podjeli BiH između Srbije i Hrvatske.


Nikuda nas neće odvesti prikrivanje istine da se to danas radi političkim sredstvima. Nije to dobro za budućnost generacija na balkanskom prostoru. U cijeloj priči oko svakog društvenog zastoja i hoda BiH unazad, nedvojbena je i uloga bošnjačkog rukovodstva, pristajanjem na uslovljavanja, te u pojedinim momentima imitiranjem i nadmetanjem u nacionalnim isključivostima. U takvim uslovima dvoje mogu uvijek preglasati najbrojniji narod, uz prigovor da nameće svoju volju, nekakav unitarizam, kojeg niko osim političkih protivnika ne vidi.


Naravno, prigovori idu i na račun građanskih sloboda, koje su zatrpane raznim izmima od religijskog do nacionalističkog. Što se tiče Bošnjaka, najbolje bi već danas bilo da Bakir Izetbegović ode u političku penziju, kako je nedavno najavio. Nipošto to nije traženje nekoga radikalnijeg na političkoj sceni u BiH ispred Bošnjaka, već nepristajanje na nacionalizam kao smrtnu opasnost za BiH.

 

Nikuda nas neće odvesti prikrivanje istine da se to danas radi političkim sredstvima. Nije to dobro za budućnost generacija na balkanskom prostoru


Nacionalistički režimi susjeda, kao i njihovi sateliti unutar BiH, pored toga što navodno rade za svoje narode, uvijek će, prije svega, pokradene i osiromašene mase manipulisati zavođenjem, kako bi sakrili način kako je manjina došla u posjed bogatstva tih državica, kao i oni sami.


Prema Bosni i Hercegovini je usmjerena žestoka propaganda sa osnovnom porukom kako ta država ne može živjeti i kako je samo produkt međunarodne zajednice, koja još uvijek igra ulogu njenog održavaoca u životu. Zato se ovih dana glasne poruke da se iz pravosudnih organa potisnu stranci, koji još donekle štite zadnji bedem njene odbrane. Tu se ne dozvoljava da dvojica manjih preglasaju većeg i potpuno je uruše.


Cijeli postdejtonski život BiH jedna je ogromna arhiva prijetnji i ucjena koje su dolazile iz Hrvatske, Srbije ili iznutra iz same države. Suština im je teza o nemogućnosti zajedničkog života, a najbolje to izražava Milorad Dodik. Bošnjake se želi svesti na muslimane, dovesti ih u položaj, kakav su kroz istoriju imali da se opredjeljuju za ove ili one režime susjeda. Svako nepristajanje strogo se kažnjava istrjebljenjem i progonom, što se ponovilo devedesetih prošlog vijeka.


Suština je to i sadašnjih političke propagande i političkih igara oko BiH, da se u miru opredijele za jedne ili druge. Manje je važno je li se u tim igrama smjenjuju Kolinda Grabar Kitarović, Tomislav Nikolić, Aleksandar Vućić, Zoran Milanović, Dragan Čović ili Božo Ljubić, Milorad Dodik ili Vukota Govedarica, bitno je da propagandna poruka ostaje ista.

 

Zbog aktuelnog nacionalizma u BiH su svi narodi izgubili ljudsko dostojanstvo. Bošnjaci su to doživjeli dvaput, jednom u agresiji na BiH i sada poniženjem i ismijavanjem nad njegovim žrtvama


U propagandnom predstavljanju Bošnjaka Evropi i svijetu smije se svakakva neistina provlačiti, iznositi proizvoljni podaci, ali se zato ne smije spomenuti Srebrenica, Tomašica, opsada Sarajeva, logori, jer sve to narušava teško stečeni mir. Podsjetimo se samo, na tim istim neviđenim stradanjima najmanjeg evropskog naroda, prave se cijele ceremonije veselja, ratni zliočinci poput Daria Kordića, Biljane Plavšić, Momčila Krajišnika, dočekuju se svečano, upriličuju se i sekularna i sakralna slavlja, uz svite i aktuelnih političara BiH.


Aktuelna propaganda što se plete oko BiH, može skrivati istinu, ali ne i sakriti je zauvijek. Zbog aktuelnog nacionalizma u BiH su svi narodi izgubili ljudsko dostojanstvo. Bošnjaci su to doživjeli dvaput, jednom u agresiji na BiH i sada poniženjem i ismijavanjem nad njegovim žrtvama.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


BLIN
KOMENTARI