sahranjen maestro

Posljedni ispraćaj Esada Arnautalića: Muziku je živio, tako je i otišao

Hronika 07.12.16, 16:00h

Posljedni ispraćaj Esada Arnautalića: Muziku je živio, tako je i otišao
Na komemoraciji su govorili Jakša Jurjević, Sinan Alimanović, Bato Kovač, Vehid Gunić, dok su među prisutnima bili osim članova porodice i Hari Varešanović, Ivica Šarić, Ismeta Dervoz i brojni drugi

 

Na sarajevskom groblju Bare danas je sahranjen maestro i osnivač sarajevske pop-rock škole Esad Arnautalić.

 

Prije sahrane održana je komemoracija u RTV domu na kojoj su su se rodbina, prijatelji i kolege oprostili od čovjeka koji će ostati upamćen kao vrsni i vanserijski muzičar- piše Oslobodjenje.

 

Arnautalić je oplemenio muziku, muziku je živio, a tako je i otišao. Stoga je umjesto minute šutnje, ispraćen minutom muzike i to miksom pjesama "Da sam ja netko", "Djeca su vojska najjača", "Kud plovi ovaj brod".


Na komemoraciji su govorili Jakša Jurjević, Sinan Alimanović, Bato Kovač, Vehid Gunić, dok su među prisutnima bili osim članova porodice i Hari Varešanović, Ivica Šarić, Ismeta Dervoz i brojni drugi.

 

Arnautalić je rođen 28. februara 1939. u Sarajevu. Početkom 60-ih počinje raditi na Radio Sarajevu kao muzički urednik i producent i postaje jedan od ključnih muzičkih stručnjaka koji su svojim zahtjevima da se lokalni mladi autori počnu baviti autentičnim autorskim stvaralaštvom umjesto tadašnjeg uobičajenog kopiranja i prepjeva svjetskih pop-hitova širom otvorili vrata prvoj generaciji buduće sarajevske pop-škole, među kojima su "Indexi" postali pioniri i njeni rodonačelnici.

 

Utemeljitelj je festivala zabavne muzike Vaš šlager sezone, čije je prvo izdanje održano u Sarajevu 6. aprila 1967. godine.


Šlager je već za nekoliko godina stao uz bok s ostalim velikim festivalima u tadašnjoj Jugoslaviji, afirmirajući prvenstveno originalne bh. autore i izvođače. Arnautalić je ostao prvi čovjek ovog festivala sve do 90-ih.

 

Mnogu smatraju da je najvažniji doprinos Esada Arnautalića razvoju bh. muzičke scene formiranje Muzičke produkcije Radio Sarajeva 1962. godine, koja je postala temelj autentične domaće muzičke produkcije.


Sredinom 80-ih on realizira vlastite originalne projekte Muzika raspoloženja, orkestarske obrade klasike i klasika popularne muzike.

 

Posebnu vrijednost Arnautalića kao kompozitora, osim brojnih popularnih šlagera, čini muzika za djecu, a iz tog opusa možda najpoznatija je "Djeca su vojska najjača", tema koja je doživjela brojne izvedbe i prihvaćena kao svojevrsna himna muzičkog stvaralaštva za djecu.


Autor je značajnih muzičkih djela za pozorište, film i televizijske serije, među kojima su najpoznatije teme za igrane filmove "Miris dunja", "Ovo malo duše", "Azra" i "Savršeni krug".

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI