UGLEDNI MLADI KNJIŽEVNIK TVRDI

Igor Štiks o budućnosti Evrope: BiH i Srbija neće ući u EU, u balkanskim državama slijede novi sukobi!

Hronika 06.12.16, 12:31h

Igor Štiks o budućnosti Evrope: BiH i Srbija neće ući u EU, u balkanskim državama slijede novi sukobi!
- Ako mi kažete za deset godina – da, ali Srbija je ipak ušla u EU – ja sam uvjeren da ću vam moći odgovoriti: da, ali to nije EU o kojoj smo mi razgovarali prije deset godina, kaže Štiks


"To je Pirova pobjeda", kaže za RSE književnik i profesor Univerziteta u Edinburgu Igor Štiks povodom pobjede proevropskog kandidata na predsjedničkim izborima u Austriji. Kada je riječ o referendumu u Italiji, to je još jedan "šamar" upozorenja establišmentu, uključujući i onom EU-a.


"Od toliko šamara čovjek bi pomislio da će se opametiti, ali ih je evropska politička elita naučila ignorirati i nastavlja svoj business as usual", ističe Štiks.


On smatra da neće biti proširenja EU, odnosno ulaska preostalih balkanskih zemalja.


"A ako ga i bude, to će biti na potpuno drugačiji način i unutar potpuno drugačije EU. Ako mi kažete za deset godina – da, ali Srbija je ipak ušla u EU – ja sam uvjeren da ću vam moći odgovoriti: da, ali to nije EU o kojoj smo mi razgovarali prije deset godina", kaže Štiks.


On također naglašava i kako smatra da se u narednim godinama "mogu očekivati različite vrste sukoba unutar svake od balkanskih država".


"Neki će biti motivirani etničkim trvenjima, odnosno manipulacijom etnonacionalnih sukoba, drugi će biti podstaknuti socijalnim razlozima i onda imati raznovrsne političke artikulacije, kaže Štiks.
 

Ukazuje da živimo u veoma militariziranom političkom poretku u kome policija sve više poprima ulogu vojske koja je tu da uguši društvene nemire.


Promjene nisu moguće ni na ulici niti kroz institucije.


"Desničarske stranke pružaju osjećaj da zapravo njima pripadaju njihove države (a ne manjinama, useljenicima ili anacionalnim ljevičarima) kao i blagodati kapitalizma koje im je oduzeo imigrant i bjelosvjetski bankar. Naravno, sve je to velika iluzija i dolazak desničara na vlast – kao što je to uostalom bio slučaj 1920-ih i 1930-ih godina – znači samo pokušaj kapitala da se sačuva od ovih sve većih klasnih trzavica, te će, kao u slučaju pobjede Donalda Trampa, služiti lakšoj kontroli ozlojeđenih masa", smatra Štiks.


On zaključuje da je problem što je ljevica defanzivna i uglavnom gasi požare neoliberalizma, ali nema jasnu i široko prihvaćenu viziju budućeg društva.


Kompletan intervju čitajte na RSE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI