prekinuto saslušanje

Salihović uoči ročišta: Doživio sam medijski linč

Front 06.12.16, 11:57h

Salihović uoči ročišta: Doživio sam medijski linč
- Vidimo u javnosti jedan ogromni medijski linč koji se sada proširio na cijelo pravosuđe ali ja imam povjerenje da će Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) to ispraviti i imam povjerenje u disciplinsku komisiju - kazao je Salihović, javlja BIRN-Justice Report

 

Suspendovani glavni tužilac Goran Salihović prije početka disciplinskog ročišta izjavio je da je doživio medijski linč.



- Vidimo u javnosti jedan ogromni medijski linč koji se sada proširio na cijelo pravosuđe ali ja imam povjerenje da će Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) to ispraviti i imam povjerenje u disciplinsku komisiju - kazao je Salihović, javlja BIRN-Justice Report.



Za danas je bilo zakazano prvo ročište pred disciplinskom komisijom u vezi suspendovanog tužioca Salihovića, a zbog tužbe u kojoj je kao glavni tužilac Tužilaštva BiH počinio niz prekršaja.



U disciplinskoj tužbi se navodi da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca.



Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Državnog tužilaštva.

 

Ipak prekinuto ročište


Salihović je navode disciplinskog tužioca odbacio kao netačne.

 

Prvo ročište pred suspendiranom glavnom tužiocu Tužilaštva BiH Goranu Salihoviću pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) je prekinuto.

 

Salihović je naime tražio izuzeće predsjedavajućeg Prvostepene disciplinske komisije Mahmuta Švrake.

 

Njego advokat Rifat Konjić kazao je da je izuzeće zatraženo zbog toga jer se protiv Švrake vodi istraga u Tužilaštvu BiH, što je Salihović naveo i u svojoj žalbi. Kako je Konjić rekao, Salihović je u žalbi napisao da prema njegovim saznanjima u Tužilaštvu postoji predmet koji se odnosi na Švraku. Konjić je obrazložio da je Švraka bio zainteresiran da se Salihović ukloni iz Tužilaštva kako bi on riješio svoj status. 

 

Član Komisije, sudija Goran Nezirović, pitao je Konjića da li su oni priložili dokaz za postojanje istrage i da li je postupajući tužilac u ovom predmetu Goran Salihović, Konjić je kazao da ne zna.

 

- Mi nismo dobili ovaj predmet iz Tužilaštva. Vi ste država, tražite ga vi - kazao je Konjić.

 

Nakon ovog zahtjeva Salihovića, pripremno ročište je prekinuto, a kako je rekao Švraka, bit će upućen zahtjev VSTV-u da se izjasni na ovaj prijedlog da se on izuzme i da se zakaže oni termin.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI