olakšajte sebi taj period

Ima pomoći: Namirnice koje vas spašavaju od tegobnog PMS-a

ŽENA iN 05.12.16, 15:44h

Ima pomoći: Namirnice koje vas spašavaju od tegobnog PMS-a
Postoje neke namirnice koje pogoršavaju simptome, poput soli, zasićenih masti i šećera, ali i onih koje vam daju dovoljno vitamina i minerala koji ublažavaju upalu


 
Nije lako podnositi PMS svaki mjesec, ali iako se čini najlakše uzeti tablete i zdjelu sladoleda, to i nije najbolje rješenje.

 

Postoje neke namirnice koje pogoršavaju simptome, poput soli, zasićenih masti i šećera, ali i onih koje vam daju dovoljno vitamina i minerala koji ublažavaju upalu- piše Grazia.hr.


TAMNA ČOKOLADA


Da, dobra vijest! Magnezij kojim obiluje crna čokolada ublažava grčeve i glavobolje, a uz to je puna antioksidanasa koji se bore protiv upale.  Odaberite onu s najmanje 70 postotnim udjelom kakaa. 


ĐUMBIR


Ako tijekom PMS-a osjećate mučnine, korijen đumbira ih može ublažiti jer pobojšava probavu i ima jako puno sastojaka koji sprječavaju upalu.  Naribajte ga i prelijte vrelom vodom i ostavite 20-ak minuta. Procijedite i pijte. 


ZELENO LISNATO POVRĆE


Blitva, kelj i špinat su puni protuupalnih nutrijenata koji će vam poboljšati raspoloženje, san i ublažiti grčeve, poput kalcija, vlakana, magnezija i vitamina B. Također, imaju i željeza, a neka istraživanja pokazuju da biljni izvori željeza mogu ublažiti PMS. 
 
ORASI


Puni su vlakana koji reguliraju probavu, ali i masnoća koje djeluju protuupalno. Uz to sadrže i triptofan koji utječe na loše raspoloženje. 


JAJA


U jajima ima omega-3 kiselina, vitamina D i proteina, a sve će vas ovo učiniti manje razdražljivima. 


 
DIVLJI LOSOS


Masna riba je puna anti-PMS sastojaka. Losos je dobar izvor vitamina D koji ublažava depresiju i upalu,  a neka istraživanja pokazuju i da olakšava grčeve. Također sadrži omega kiseline, ali i proteine koji ublažavaju žudnju za hranom. 


CIKLA


Puna je kalija koji sprječava nadutost, ali i minerala koje će umiriti grčeve. Također, bogata je antiupalnim spojevima.  

 

(Grazia.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI