društvene mreže ga 'razapele'

Ko je Redžo Seferović, predsjedavajući Općinskog vijeća Zavidovići?

Front 05.12.16, 14:37h

Ko je Redžo Seferović, predsjedavajući Općinskog vijeća Zavidovići?
U Velikoj sali Općinskog vijeća Zavidovići prije nekoliko dana održana je konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća

 

Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Zavidovići postala je hit na internetu.

 

U Velikoj sali Općinskog vijeća Zavidovići prije nekoliko dana održana je konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća. Prisutno je bilo svih 29 izabranih vijećnika. Sjednicom je predsjedavao najstariji vijećnik novog saziva, Azem Horozović, do izbora novog Predsjedavajućeg- piše N1.

 

Nakon predloženog dnevnog reda isti je jednoglasno usvojen, nakon čega se prisutnima obratio i općinski načelnik, Hašim Mujanović. Čestitao je izabranim vijećnicima uz želje da se u budućem radu izdignu iznad trenutne situacije i predano rade u interesu naših građana i naše općine. Poželio im je puno sreće i uspjeha i rekao da se nada da će ovo biti početak uspješne saradnje. Redžo Seferović iz A-SDA izabran je za predsjedavajućeg Općinskog vijeća.

 

Nakon što je videoklip sa sjednice jučer postao veliki hit na svim društvenim mrežama, a Seferović je prošle sedmice dao intervju za N1 s obzirom da je jedini Rom koji je na čelu Općinskog vijeća. 


Seferović je inače prvi Rom koji je od 1911. godine, kad je osnovana Općina Zavidovići, izabran u Vijeće čime je ta općina postala prva lokalna zajednica u BiH koja je na čelo svog Vijeća imenovala Roma.

 

Na naše pitanje da li je on jedini na takvoj ili sličnoj poziciji u BiH od pripadnika manjinskih zajednica je odgovorio: "U Zeničko-dobojskom kantonu u Visokom je također u Vijeće izabrana Romkinja koja nije prošla kao manjina, jer je bila uz ostale građane na listi kao i ja, što ujedno predstavlja u neku ruku implementacije procesa 'Sejdić-Finci'. Imam nekih informacija da bi se i u Tuzlanskom kantonu mogao desiti slučaj da Rom bude na čelu Vijeća u nekoj općini, ali još nemam zvaničnih podataka. Bosna i Hercegovina kao zemlja je prekrasna i samo ujedinjenje svih pozitivnih snaga, bez obzira na to kojoj nacionalnoj zajednici pripadaju, možemo doprinijeti boljim danima svih nas. Sigurno kapacitete imamo i nadam se da će u narednom periodu biti više rada a manje priče".

 

Istakao je kako je ponosan zbog imenovanja na ovu funkciju.

 

"Moj dugogodišnji rad u zajednici dobio je podršku većine u Općinskom vijeću Zavidovića te su mi kolege omogućile da u naredne četiri godine nastavim s pozitivnim aktivnostima u gradu u kome sam rođen i živim, a dao sam doprinos i u odbrani istog te se nadam se da ću u njemu ostati tokom svog života. U prvom mahu nakon izbora moram reći da sam bio dosta uzbuđen, imao sam tremu kako i na koji način nastaviti i voditi sjednicu. Radio sam na velikom broju poslova, a trenutno sam vatrogasac, no pozicija predsjedavajućeg Vijeća mi je najveća obaveza i zadatak koji ću pokušati obnašati na najbolji mogući način", naglasio je Seferović.

 

O tome da li će njegova funkcija značiti izvjesniju budućnost za romsku populaciju je kazao:

 

"Sigurno da ću se potruditi da i Romina u Zavidovićima pomognem da dobiju što bolje uslove za život i možda da još neki nađe zaposlenje u nekoj od ustanova koje djeluju u našem gradu. Podsjetit ću da sam jedini uposlen u državnim institucijama iako nas ima više od 800 u ovom gradu. Pokušat ću zajedno s lokalnom upravom, načelnikom, nadležnim iz kantona da se što više djece iz mog naroda školuje, jer je to ono što će omogućiti nama Romima da živimo kao svi građani u Bosni i Hercegovini".

 

(N1/DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI