Haški tribunal

Završne riječi Mladiću: Isključena je mogućnost suživota, Muslimani su prijetnja zbog svog nataliteta

Hronika 05.12.16, 11:44h

Završne riječi Mladiću: Isključena je mogućnost suživota, Muslimani su prijetnja zbog svog nataliteta
Iznošenje završnih riječi bi trebalo trajati do 15. decembra

 

U Haškom tribunalu počelo je iznošenje završnih riječi na suđenju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) koji je optužen za genocid i druge zločine počinjene u BiH.

 

Tužilac Alan Tieger se osvrnuo na sve tačke optužnice, koje uključuju genocid u Srebrenici, granatiranje Sarajeva, progon Hrvata i Bošnjaka, koji je u šest opština imao razmjere genocida, kao i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

 

Tieger je argumente Mladićeve Odbrane nazvao smiješnim.

 

- Besmislene su teze Odbrane, koja je pokušavala Mladića transformirati u mladog i neodlučnog oficira, koji je imao manje važnu ulogu od komandanata korpusa - kazao je Tieger.

 

U sudnici je prikazano i nekoliko snimaka. Na jednom od njih, iz 1994. godine se čuje kako Mladić govori kako su u "Podrinju Turke pomlatili" i da bi ih "davno nestalo da ih ne čuvaju" Amerikanci i drugi. 

 

Tužilaštvo u Haagu se osvrće na istorijske događaje koji su prethodili ratu. Tieger podsjeća da su 1990. održani izbori, da su pobijedile tri nacionalne stranke, da su Srbi bili ushićeni padom komunizma i rastom nacionalnih osjećaja, ali i zabrinuti zbog mogućnosti raspada Jugoslavije i da BiH postane nezavisna.

 

Tieger je podsjetio da je predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić u tom periodu naglašavao da su Muslimani i Hrvati istorijski neprijatelji i da je isključena mogućnost suživota, a da su Muslimani prijetnja zbog svog nataliteta. 

 

Iznošenje završnih riječi bi trebalo trajati do 15. decembra. Presuda se očekuje do novembra iduće godine, javlja BIRN.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI