NAPITAK ZA BOLJE ZDRAVLJE

Čudesna moć čaja od kamilice, ali ne iz kesice: Znate li šta sve liječi i kako se pravi?

Lifestyle 04.12.16, 19:18h

Čudesna moć čaja od kamilice, ali ne iz kesice: Znate li šta sve liječi i kako se pravi?
Metod koji je opisan u tekstu ispod je za one koji su voljni da ulože malo truda u pravljenje čaja od cvjetova kamilice, a ne za čaj iz kesice

 

Kamilica je cvijet iz porodice bijelih rada. I osim što izgleda lijepo, vrlo je korisna. Njena ljekovita svojstva se vijekovima koriste u tradicionalnoj medicini.


Kamilica u sebi sadrži esencijalno ulje zvano Bisabolol, koje ima anti-iritantna, antiupalna, i antimikrobska svojstva. Zbog njih je kamilica tako popularna.


Prije nego što zaronimo u dobrobiti koje nam pruža čaj od kamilice, pokazaćemo kako se pravi ovaj aromatični specijalitet. I prije nego što počnete sa čitanjem, da naglasimo: metod koji je opisan u tekstu ispod je za one koji su voljni da ulože malo truda u pravljenje čaja od cvjetova kamilice, a ne za čaj iz kesice.


Kako napraviti čaj od kamilice:

 

  • prokuhajte 200ml vode
  • dodajte 2,5 kašikice sušenih cvjetova kamilice u ključalu vodu, i ostavite da se kuhaju još minut
  • sada dodajte 4 kašike svježih cvjetova kamilice u vodu
  • isključite ringlu
  • ostavite vodu sa cvijećem još malo, za jači ukus (kasnije možete razblažiti čaj ako bude potrebe)
  • procijedite čaj


Možete dodati med ili žuti šećer i popiti čaj – zdrav napitak za vaše zdravlje!


Zašto je čaj od kamilice dobar za zdravlje?


Liječi rane i posjekotine

Kada se čaj od kamilice konzumira u kontinuitetu, pomaže vam da zaliječite otvorene rane i posjekotine na koži. Ljudima koji redovno piju ovaj čaj rane brže zarastaju, u poređenju sa onima koji ga ne piju. Čaj od kamilice su koristili Grci, Rimljani i Egipćani kako bi ubrzali zacjeljenje u vrijeme rata.


Održava nivo šećera u krvi

Redovna konzumacija čaja od kamilice može vam pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi. Na taj način pomaže pacijentima koji boluju od dijabetesa. Dijabetičari bi prvo trebali da razgovaraju sa doktorom, kako bi dobili odgovarajuću dozu čaja koju bi trebalo da piju.


Alergije i osip na koži

Ohlađen čaj od kamilice možete nanijeti vatom na pogođena područja, kako bi umirili kožu i ublažili iritaciju. Možete i piti čaj od kamilice, za brže i bolje rezultate.


Prirodno čisti kožu

Ulje koje se izvlači iz cvjetova kamilice prirodno čisti kožu. Nanesite ga i ostavite da djeluje pola sata. Sigurno ćete primijetiti rezultat - sjajnu kožu.


Liječi akne/bubuljice

Antioksidantska svojstva ove biljke pomoći će vašoj koži da zadrži vitalnost. Čaj od kamilice će umanjiti prisustvo akni/bubuljica i izbaciće toksine iz organizma piše Cajeviza.net


Ublažava podočnjake/otok očiju

Kada se kesica čaja od kamilice drži ispod oka 20 minuta, pomaže u ublažavanju podočnjaka. Takođe, vidljivo umanjuje naduvenost i otok očiju.


Prirodan piling

Kada se ekstrakt čaja pomiješa sa mlijekom u prahu, može se koristiti za piling lica i tijela. U toj kombinaciji ukloniće izumrle ćelije kože i podariti vam osvježenu, čistu kožu.


Posvjetljuje ten

Kada se ekstrakt čaja nanosi spolja, posvjetljuje kožu, djeluje kao izbjeljivač. Takođe, sužava pore i ublažava ožiljke od akni.


Obogaćuje boju kose

Čaj od kamilice se može staviti na kosu u kombinaciji sa kanom i izvući će blage pramenove na kosi. Može se koristiti i za ispiranje kose, što će vašoj kosi dati sjaj.


Protiv svraba i peruti

Čaj od kamilice možete nanijeti na kožu glave kako biste umanjili perut. Antiupalna svojstva u čaju od kamilice ublažiće svrab kože glave.


Lijek za grčve u mišićima

Otkriveno je da kamilica ima antispazmička i antiupalna svojstva. Zbog toga je odlično rješenje protiv grčeva u stomaku i mišićima. Jednostavno, napravite čaj od kamilice po uputsvu sa ambalaže i pijte dva puta dnevno, dok simptomi ne prođu. Ovako se možete riješiti sindroma iziritiranih crijeva.


Menstrualni grčevi

Kada imate one nepodnošljive grčeve zbog menstruacije, popijte šolju čaja od kamilice. Bol će proći, a vi ćete se umiriti.


Bol od čira

Ako imate čir u stomaku ili ustima, trebalo bi da pijete dvije šolje čaja od kamilice, svakog dana. Ublažiće vam bol i osjećaj pečenja.


Insomnija

Nesanica je problem koji niko ne želi. Ako ne možete mirno da spavate, popijte čaj od kamilice prije nego što odete u krevet.


Smanjuje anksioznost

Današnji tempo života vas može činiti nervoznima sve vrijeme. Čaj od kamilice pomoći će vam da se opustite i smanjite stres. Postarajte se da popijete dvije šolje čaja svakog dana, kako biste se riješili anksioznosti.


Pored toga, čaj od kamilice pomoći će vam da se trgnete iz depresije. On umiruje živce i pomaže vam da ostanete smireni.


Jača imunitet

Čaj od kamilice ojačaće imunitet i pomoći vašem organizmu da se izbori od napada mnogih bolesti. Snažan imunitet zaštitiće vas od prehlade, temperature i alergija. Redovno konzumiranje čaja od kamilice održaće vas zdravim na duge staze.


Glavobolja/migrena

Migrena i glavobolja su problem koji muči sve više ljudi u posljednje vrijeme. Umjesto da rješavate problem tabletama, uvijek je bolje probati neko prirodno rješenje. Popijte šolju vrućeg čaja od kamilice. Za kratko vrijeme će vas riješiti bola.


Nuspojave

Sada kada znate koliko je čaj od kamilice dobar, trebalo bi da budete upoznati i sa nuspojavama.


Čaj od kamilice ne preporučuje se osobama koje voze ili upravljaju mašinama. Blago sedativno dejstvo iz čaja može izazvati pospanost.


Trudnicama i ženama koje žele da zatrudne, čaj od kamilice nije preporučljiv. On sadrži supstancu koja može izazvati abortus.


Osobe koje već uzimaju lijek za proređivanje krvi ne bi trebalo da piju čaj od kamilice, jer se u njemu nalazi jedinjenje zvano kumarin, koje razrjeđuje krv.


Kao i bilo koji drugi biljni proizvod, i čaj od kamilice može izazvati alergijsku reakciju kod malog broja ljudi. Zato je uvijek bolje da ga prvo probate u maloj količini, pa postepeno povećavate dozu.


Savjetuje se da pijete dvije šolje dnevno, ali ne više od tri. Umjerenost je vrlo važna kod svih biljnih proizvida koje koristite.


Postoji puno podvrsta čaja od kamilice, ali oni koji su najpoznatiji po ljekovitim svojsvima su njemačka kamilica (Matricaria recutita) i rimska kamilica (Chamaeleum nobile).


Uživajte u čaju...

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI