u anubih

Promovirana knjiga Roberta J. Donie 'Radovan Karadžić - uzroci, postanak i uspon genocida u BiH'

Hronika 01.12.16, 17:48h

Promovirana knjiga Roberta J. Donie 'Radovan Karadžić - uzroci, postanak i uspon genocida u BiH'
Promotori su bili recenzenti prevedenog izdanja Mustafa Imamović i Latinka Perović, te Zdravko Grebo i Dragan Markovina, dok je moderator bio dopisni član ANUBiH Mirko Pejanović

 

U Sarajevu je promovirana knjiga američkog historičara Roberta J. Donie naslovljena “Radovan Karadžić - uzroci, postanak i uspon genocida u BiH”.

 

Prevod na bosanski jezik knjige “Radovan Karadžić - uzroci, postanak i uspon genocida u BiH” američkog historičara Roberta Donie predstavljen je u Akademiji nauka i umjetnosti BiH, kao djelo izuzetne znanstvene i esejističke vrijednosti- piše Oslobodjenje.

 

Promotori su bili recenzenti prevedenog izdanja Mustafa Imamović i Latinka Perović, te Zdravko Grebo i Dragan Markovina, dok je moderator bio dopisni član ANUBiH Mirko Pejanović.

 

Relativno kompletna priča

 

- Knjiga je bitna iz više razloga i dobro je da je objavljena. Radi se o prijeko potrebnoj studiji koja je znanstveno vrijedna, a napisana je pitkim esejističkim stilom, tako da je može pročitati vrlo lako i neko ko se ne bavi historiografijom. Također, mislim da je dobro što je lišena emocionalnog pristupa, s obzirom na okolnosti i kontekst u kojima izlazi. Sve to joj daje kvalitet i omogućuje da prouči osnovne informacije, a možda i da uđe u motive svega onog što se dogodilo devedesetih godina. Uvjeren sam da je to najjača knjiga o Karadžiću uopšte dosad napisana i teško da će je neko moći nadmašiti, kazao je promotor knjige, historičar Dragan Markovina.

 

Autor knjige Robert Donia, koji je bliski susret sa Karadžićem imao upravo u haškoj sudnici gdje je bio angažiran kao sudski vještak za historijske događaje, rekao je kako mu je velika čast što je njegova knjiga prevedena na bosanski jezik, jer mu je vrlo važno da ona bude dostupna bosanskohercegovačkim čitaocima.

 

- Život i iskustva jednog čovjeka, Radovana Karadžića, prizma su za shvatanje jednog tragičnog vremena, opsade Sarajeva i genocida u BiH. Nadam se da sam na ovaj način uspio ponuditi relativno kompletnu priču, pojasnio je Donia.

 

Historičarka Latinka Perović je iznijela sud da je u pitanju precizno i profesionalno urađena knjiga nevjerovatne akribije.

 

- Preko jedne lične biografije je zapravo predstavljena istorija rata i nacionalizma sa vizijom njegovih aktera. Ovime je bogata i umetnička i naučna literatura o ratu u BiH i velikim žrtvama koje je proizveo dobila jedno izvanredno delo od odličnog poznavaoca BiH, ali i jedno univerzalno delo po značaju koje govori o tome kako demokratija može da se zloupotrebi za veoma opasne ciljeve. Nadam se da je svako ko je preživeo rat devedesetih u BiH ovime dobio jedno izvanredno svedočanstvo o njemu, izjavila je Perović.

 

Banalnost zla

 

Na promociji je istaknuto kako je Donia neprekidno izbjegavao biografski pristup, želeći u svom radu ponuditi, kako naslov kaže, uzroke koji su doveli do genocida u BiH, ali je ovaj istraživač u međuvremenu shvatio da je to moguće samo uz pomoć biografije jednog od arhitekata genocida i masovnih zločina.

 

“Donia predstavlja Karadžića kao kompleksno ljudsko biće, kao i njegove izuzetne sposobnosti zajedno sa delima za koja je te sposobnosti upotrebio. Najlakše je optužiti onoga ko čini zlo, najteže je razumeti ga, poziva se Karadžićev biograf na Fjodora Dostojevskog”, navela je Perović na promociji.

 

Dodala je i da djelo ima “sve odlike prvorazrednog istorijskog dela” i naglasila, kako stoji, između ostalog, u njenoj recenziji, kako ono “neće oduševiti ni Karadžićeve obožavaoce ni njegove kritičare”. “Donia nije imao nameru da piše biografiju, ali je shvatio da je ličnost Radovana Karadžića prizma u kojoj se ogledaju rat i srpski nacionalizam koji je generator rata i koji je i doveo do ratnih zločina”, dodaje Perović.

 

Na promociji se mnogo govorilo o Karadžićevom životu, dolasku u Sarajevo, studiju medicine i studentskom aktivizmu, te profesionalnom životu psihijatra, u šta je detaljan uvid pružio Zdravko Grebo, podsjetivši i na period poslije rata kada se ovaj ratni zločinac skrivao pod zaštitom Srpske pravoslavne crkve, boraveći u manastirskim kelijama.

 

Sve te faze njegovog života analizira i Donia u svojoj knjizi, pri čemu je, kako piše recenzent Mustafa Imamović, “vidljiva Karadžićeva stalna sklonost prema ekshibiciji kao javnom nadmetanju i propagandnom takmičenju, a tu masku i aroganciju zadržao je i u sudnici Haškog tribunala, potvrđujući tako poznatu sintagmu Hane Arendt o banalnosti zla”.


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI