Ko je osvojio priznanja

Dodjelom nagrada završen Mostar Film Festival

Kultura 01.12.16, 08:29h

Dodjelom nagrada završen Mostar Film Festival
Žiri MOFF-a dodijelio je i specijalno priznanje glumcu i redatelju Radi Šerbedžiji, u filmu „Oslobođenje Skoplja“ za, kako su istaknuli, ''kreaciju koja premošćuje vrijeme i služi očuvanja sjećanja na jedno iznimno umjetničko djelo iz sfere teatra koje je, sada u filmskom obliku, sačuvano od zaborava''

 

Nagrada za najbolju žensku ulogu desetog po redu Mostar Film Festivala pripala je Kseniji Marinković za ulogu Vesne u filmu "S one strane", dok je za najbolju mušku ulogu nagrađen glumac Stjepan Perić za ulogu u filmu "Ministarstvo ljubavi".

 

 Žiri u sastavu Velibor Topić, glumac i predsjednik žirija, Sandra Rančić, direktorica filmskog festivala DOK'n'RITM,  Jaime Olabbary Powel Miki, umjetnički fotograf  i Dževdet Tuzlić, TV novinar, na svečanoj ceremoniji zatvaranja Mostar Film Festivala, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, dodijelio je nagrade za glumačka ostvarenja u konkurenciji od sedam filmova.

 

 ''Za iznimno senzibilnu kreaciju koja je glumačkim elipsama i jednostavnošću tumačenja lika, ključno doprinijela upečatljivom dojmu koji film ostavlja na gledatelja'', istaknuli su članovi žirija u svom obrazloženju za proglašenje Ksenije Marinković najboljom glumicom u filmu "S one strane" redatelja Zrinka Ogreste.

 

 Za ulogu u filmu "Ministarstvo ljubavi" redatelja Pave Marinkovića, glumac Stjepan Perić je izabran zbog, po riječima žirija, ''izuzetne glumačke interpretacije u filmu neobične ideje i ironijskog poniranja, koja je gledatelje jednako rastužila kao i razveselila''.

 

 Nagrada za najbolju žensku sporednu ulogu otišla je u ruke mlade glumice Nataše Petrović, za ulogu Katerine u filmu "Lazar" redatelja Svetozara Ristovskog, zbog poetične i nenametljive igre koja je na ekranu, rezultirala uvjerljivošću i iskrenošću.

 

 U ovoj kategoriji nagrađena je i glumica Dijana Vidušin za ostvarenu ulogu u filmu "Ministarstvo ljubavi" za, kako je obrazložio žiri, raskošnu igru koja svojom uvjerljivošću i karakterom govori više od slike.

 

 Nagrada za najbolju mušku sporednu ulogu ravnopravno se dodijelila Goranu Navojcu za ulogu Mikija u filmu „Lazar“,  ''za upečatljivo vajanje lika okorjelog šefa mafije'' te glumcu Muhamedu Hadžoviću za ulogu Gavrila u filmu 'Smrt u Sarajevu' Danisa Tanovića, ''za ostvarenje lika koji uspijeva raspon od 100 godina suptilno prenijeti na uvjerljiv i glumački čvrst način''.

 

 Najboljim debitantom Mostar Film Festivala proglašen je David Todosovski za ulogu Zorana u filmu „Oslobođenje Skoplja“, redateljskog dvojca Rade i Danila Šerbedžije.

 

 ''Zbog uvjerljivosti tumačenja lika koji sadrži veoma zahtjevne glumačke tehnike, koje je dječak-naturščik veoma uspješno iskazivao u ovoj ratnoj drami dodjeljujemo mu nagradu za najboljeg debitanta'', istaknuli su članovi žirija na završnoj ceremoniji zatvaranja Festivala.

 

 Žiri MOFF-a dodijelio je i specijalno priznanje glumcu i redatelju Radi Šerbedžiji, u filmu „Oslobođenje Skoplja“ za, kako su istaknuli, ''kreaciju koja premošćuje vrijeme i služi očuvanja sjećanja na jedno iznimno umjetničko djelo iz sfere teatra koje je, sada u filmskom obliku, sačuvano od zaborava''.

 

 Podsjećamo, na ovogodišnjem Mostar Film Festivalu, koji je počeo 24. novembra, prikazani su filmovi u dječjem, studentskom, dokumentarnom i natjecateljskom programu. U sklopu Festivala održana je Masterclass radionica za studente, filmski razgovori sa zanimljivim umjetnicima iz regije te poslovna konferencija o autorskim pravima.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI