KONKURENCIJSKO VIJEĆE BIH ODLUČILO

Zabrana za kompaniju EKOPAK: Kazna zbog zloupotrebe dominantnog položaja i znaka 'Zelena tačka'!

Biznis Klub 30.11.16, 16:15h

Zabrana za kompaniju EKOPAK: Kazna zbog zloupotrebe dominantnog položaja i znaka 'Zelena tačka'!
Rješenjem se zabranjuje svako dalje postupanje privrednog subjekta Ekopak d.o.o., društvo za postupanje sa ambalažnim otpadom u smislu zloupotrebe dominantnog položaja

 

U Sarajevu je trećeg novembra održana 134. sjednica Konkurencijskog vijeća BiH na kojoj je usvojeno rješenje kojim je utvrđeno sljedeće:

 

"Privredni subjekt Ekopak d.o.o., društvo za postupanje sa ambalažnim otpadom, Sarajevo, sprječava, ograničava i narušava tržišnu konkurenciju u oblasti ustupanja prava na korištenje međunarodno zaštićenog znaka „Zelena tačka“ na ambalaži/pakovanju/obilježavanju proizvoda na tržištu u Bosni Hercegovini na način da privredni subjekti koji zbrinjavaju i upravljaljaju ambalažni otpad putem privrednog subjekta Ekopak imaju određene pogodnosti u pogledu pribavljanja i korišenja znaka ,,Zelena tačka”, dok iste pogodnosti klijentima njihovih konkurenata nisu dostupne, i time zloupotrebljava dominantnan položaj primjenom različitih uslova za istu ili sličnu vrstu poslova sa ostalim stranama, u smislu člana 10. stav (2) pod c) Zakona.


Rješenjem se zabranjuje svako dalje postupanje privrednog subjekta Ekopak d.o.o., društvo za postupanje sa ambalažnim otpadom u smislu zloupotrebe dominantnog položaja.


Privrednom subjektu Ekopak d.o.o. je naloženo da u roku 15 (petnaest) dana od dana prijema Rješenja uskladi svoje poslovanje na način da u potpunosti odvoji djelatnost upravljanja amabalažom i ambalažnim otpadom od ustupanja prava na korištenje međunarodno zaštićenog znaka ,,Zelena tačka”, te da osigura da svi zainteresovani privredni subjekti imaju jednak pristup i pogodnosti prilikom ustupanja prava na korištenje znaka ,,Zelena tačka”, isključenjem dodatnih pogodnosti svojim klijentima, odnosno klijentima koji zbrinjavaju i upravljaljaju ambalažni otpad putem privrednog subjekta Ekopak, prilikom ustupanja prava na korištenje znaka "Zelena tačka”, i naj taj način omogući jednake uslove za sve privredne subjekte na relevantnom tržištu.


Rješenjem je također izrečena novčana kazna privrednom subjektu Ekopak d.o.o., društvo za postupanje sa ambalažnim otpadom, zbog kršenja odredbi Zakona o konkurenciji, u iznosu od 6.500,00 KM (šesthiljadapetstotinakonvertibilnihmaraka)", navodi se na stranici Konkurencijskog vijeća BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI