Film ‘No smoking in Sarajevo’ prikazan na Mostar Film Festivalu

Sejo Sexon: Najluđi scenariji 'Nadrealista, poput Univerziteta u Sokocu, danas su nažalost stvarnost

Kultura 28.11.16, 15:26h

Sejo Sexon: Najluđi scenariji 'Nadrealista, poput Univerziteta u Sokocu, danas su nažalost stvarnost
- Činjenica je da su se 'Nadrealisti' ranije zezali s ozbiljnim stvarima, koje su danas postale svakodnevnica. Ono što smo mi ranije zamišljali kao najluđi scenarij, poput Univerziteta u Sokocu, danas se ostvarilo. Danas smo prisiljeni živjeti na taj način, naša budućnost su zidovi i nažalost to je naš realizam - zaključio je Sexon

 

Povijest rock benda Zabranjeno Pušenje prikazana kroz trojicu njegovih prvih članova tema je filma ‘No smoking in Sarajevo’ koji je publika Mostar Film Festivala imala priliku pogledati jučer, a cijelu priču danas su u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru predočili glavni akteri Sejo Sexon i Zenit Đozić.

 

- 'Rock’n roll i filmovi uvijek su išli zajedno u Zabranjenom pušenju i u našim pjesmama su uvijek bili prisutni filmski junaci - kazao je Sejo Sexon navodeći jedan od razloga  snimanja filma te dodao kako su, za razliku od današnjih, filmovi ranije bili "pravi" i kina su uvijek bila puna.

 

U kinematografiji je ranije, kako istaknuo Sexon, uvijek pobjeđivalo dobro, jer je „socijalistički čovjek to morao vjerovat“i, a jedan od takvih junaka bio je i kung fu borac za pravdu – Fudo koji je uvijek bio u borbi protiv gorućih problema u državi.

 

Zanimljivost vezana za film, kako je danas istaknuto, jeste činjenica da je redatelj, talijan Gianluca Loffredo uspio uloviti samu bit benda, izlazeći iz okvira nacionalnih sukoba i raspada koji se uvijek veže za Zabranjeno pušenje.

 

- Valjda je bio potreban netko iz Italije da dođe pa to uradi, jer se kod nas nekako uvijek sve vezuje za sve tri strane -  rekla je to Antonela Pehar Šimunović, urednica dokumentarnog programa BHRT-a, kuće zaslužne za produkciju ovog filma.

 

Nezaobilazne teme kad se spomene Zabranjeno pušenje i nadrealni svijet prošle države, jeste i pokret Novi primitivizam koji je, po riječima jednog od njegovih začetnika Zenita Đozića, govor ulice stavio u dominaciju, što je ranije zvučalo nemoguće.

 

- Od tih 'glupih Bosanaca' napravili smo fazon da je u biti fol biti 'glupi Bosanac' i to je ono na čemu počiva Novi primitivizam. Čak postoje doktorske disertacije rađene na tu temu’ – ustvrdio je Zenit.

 

- Činjenica je da su se 'Nadrealisti' ranije zezali s ozbiljnim stvarima, koje su danas postale svakodnevnica. Ono što smo mi ranije zamišljali kao najluđi scenarij, poput Univerziteta u Sokocu, danas se ostvarilo. Danas smo prisiljeni živjeti na taj način, naša budućnost su zidovi i nažalost to je naš realizam - zaključio je Sexon.

 

Sudionici današnjeg skupa istaknuli su kako su na mostarskom festivalu odlučili da će dokumentarac krenuti i u kino distribuciju.

 

 - Svaki grad ima svog junaka, ali nema svaki grad Bruce Leeja, te smo upravo zato na festivalu u Mostaru željeli pustiti informaciju kako ćemo s TV premijerom pričekati na proljeće, a film će nakon Mostara krenuti u kino distribuciju - kazala je Pehar Šimunović.

 
 

(FENA/em)

 

 

BLIN
KOMENTARI