rođeni hercegovac otkriva

Iskustvo Mostarca koji je bio Trumpov menadžer: Ponudio mi je 2.500 dolara sedmično, pristao sam...

Nedjeljni magazin 22.11.16, 11:25h

Iskustvo Mostarca koji je bio Trumpov menadžer: Ponudio mi je 2.500 dolara sedmično, pristao sam...
Istina, mnogi su ga se njegovi djelatnici bojali, ali on je svoje osoblje poznavao imenom”, prisjeća se Krešić dok prepričava svoju američko-trumpovsku avanturu

 

Izvor: Jutarnji.hr

 

Dragi gospodine Trump, počašćen sam što sam u posljednje dvije godine imao priliku raditi s vama. Ipak, zbog osobnih razloga moram vas obavijestiti kako neću biti u mogućnosti nastaviti s radom u sljedećoj sezoni. Kao mali znak pažnje poklanjam vam monografiju Dubrovnika i pozivam da ga jednog dana svakako posjetite s obitelji. Srdačan pozdrav, Blago Krešić...”, napisao je sredinom devedesetih 59-godišnji Krešić i time postao vjerojatno prvi Hrvat koji je Trumpu, poznatom po kontroverznoj krilatici “You’re fired”, sam urudžbirao svoju ostavku.


 
Danas sjedi u dnevnom boravku kuće u zagrebačkom naselju Remetinec gdje obitelj Krešić iznajmljuje apartmane i jednu originalnu, starinsku drvenu kuću. Posred drvenog stola za objedovanje rasute su na stotine fotografija, isječaka iz novina, papira i pisama, sve memorabilije koje je ovaj vitalni 79-godišnjak prikupio za vrijeme intenzivne i bogate karijere “ preko bare”, u ultrapopularnom ljetovalištu Palm Beachu na Floridi, gdje je Blago Krešić proveo 25 nezaboravnih godina radeći u nekim od najboljih svjetskih hotela, resorta i klubova. Najdraže među tim fotografijama upravo su one na kojima je pozirao s Donaldom Trumpom i članovima njegove obitelji. Tada kad su snimljene ni Krešić ni Trump nisu mogli pomisliti da će američki kontroverzni multimilijarder postati predsjednik jedne od najmoćnijih država na svijetu, pobijedivši kao republikanski kandidat miljenicu mainstream tiskanih medija Hillary Clinton, nakon teške i turbulentne kampanje tijekom koje se pobjeda Trumpa povremeno činila kao znanstvena fantastika.


 
Tako se s ove pozicije čini i život Blage Krešića, iseljenika koji je kao turistički djelatnik iz Mostara na kraju napredovao do menadžera Trumpova ekskluzivnog kluba Mar-a-Lago u Palm Beachu, pozicije koju mu je Trump ponudio na preporuku vlastitog oca Freda, čovjeka kojeg je Krešić zadivio još kao menadžer floridskog hotela The Breakers. “Bio je strog, ali vrlo operativan šef. Nije volio puno razglabati ni sastančiti, a imao je nevjerojatno oko za detalje. Inzistirao je na profesionalnosti i visokom standardu, što je bilo i normalno, s obzirom na to da je u svojem vlasništvu imao ekskluzivan klub u kojem je godišnja članarina stajala 100 tisuća dolara. Istina, mnogi su ga se njegovi djelatnici bojali, ali on je svoje osoblje poznavao imenom”, prisjeća se Krešić dok prepričava svoju američko-trumpovsku avanturu.

 

Rođen je 1937. godine u Mostaru u kojem je završio ugostiteljsku školu, potom je u Zagrebu studirao hotelijerstvo, a nakon toga odlazi u Švicarsku, u kojoj prvo radi u jednom hotelu, a zatim 15 tisuća ušteđenih franaka ulaže u školovanje, što će mu se pokazati kao najbolja životna investicija. Vrata hotelijerskog svijeta brzo nakon toga širom mu se otvaraju pa Krešić, nakon rada u švicarskom hotelu Monte Palace, odlazi u New York gdje će se 1969. godine zaposliti u Waldorf Astoriji.


- Već tada sam upoznao svu silu ljudi, bilo je tu puno poznanstava i dobrih poslovnih veza. Tijekom boravka i rada u New Yorku upoznao sam i direktora svjetski najpoznatijeg hotela The Breakers koji će mi ubrzo ponuditi poziciju menadžera za ugostiteljstvo u tom slavnom hotelskom resortu, a tamo ću kasnije upoznati i Trumpa, i to još u vrijeme kad nije bio toliko slavan i moćan -  prepričava Krešić dok razgovaramo u njegovu dnevnom boravku.

 

Floridski The Breakers već je tada bio vrh vrhova svjetske hotelijerske scene, ekskluzivno okupljalište u kojem je još 1969. ulaz bio zabranjen crncima i židovima, dva put je gorio i bio obnavljan, a 1973. proglašen je povijesnim spomenikom.

 

Pet predsjednika

 

Bilo je to mjesto kojim su prodefilirale gotovo sve najveće svjetske i američke face iz svijeta politike i showbiza, hotel čiji je restoran za najboljih subotnjih večeri usluživao i do 1200 posjetitelja i u kojem je Krešić posluživao pet američkih predsjednika - Forda, Busha, Nixona, Reagana, a potom i Trumpa, koji tek treba zasjesti u fotelju predsjednika SAD-a.

 

Poznanstvo s tom američkom obitelji, prepričava Krešić, zapravo je krenulo preko Trumpovih oca i majke, Mary Anne i Freda, koji su bili česti gosti The Breakersa i koje je Krešić 18 godina redovito opsluživao.

 

Mostarac je tamo bio srce i duša hotela: davao je intervjue za lokalne novine, a u hotelskim su ga brošurama predstavljali kao jednog od pet najvažnijih rukovoditelja, čovjeka bez kojeg The Breakers zasigurno ne bi imao status kakav je nosio tih godina. Jednog dana direktor The Breakersa pred njega je doveo dobro odjevenog posjetitelja narančaste razbarušene kose te ga upoznao s Krešićem. Bio je to Donald Trump i nosio je posebnu poruku - pozdrave oca i majke koji ga se i dalje rado sjećaju i koji nisu propustili priliku preko sina pozdraviti dugogodišnjeg prijatelja.

 

- Bio sam ponosan što su me pozdravili i pohvalili koliko sam o njima brinuo. Kratko smo pričali taj prvi put, više-manje kurtoazno, a nešto bolje smo se upoznali tek kasnije. Uvijek je dolazio u velikoj grupi, a kako je njegov poslovni uspjeh rastao, tako se povećavao i Trumpov entourage pa je u hotel redovito dolazio s tjelohraniteljima. Osobno bi mi najavljivao svoj dolazak, a ja sam uvijek pazio kako bih mu rezervirao najbolji stol, blizu plesnog podija i s pogledom na Atlantik. Nije volio previše plesati, ali je zato u plesu strastveno uživala njegova prva supruga Ivana - govori u dahu dok razgledavamo fotografije i isječke iz novina. Krešić otkriva kako Trump nije bio čovjek od alkohola.

 

Rijetko bi nazdravio kakvom čašom dobrog vina, ali je zato silno uživao u svojem omiljenom jelu, mesnoj štruci koju su kuhari The Breakersa posebno za njega pripremali, a koja ga je podsjećala na majku i hranu koju mu je posluživala u mladosti.

 

- Bio je jednostavan, ali istovremeno kompliciran. Na ljude je već tada djelovao čarobno, doživljavali su ga kao atrakciju i podizali glave kad bi prolazio. Dogodilo bi se gdjekad da ga netko pokuša dotaknuti, kao da su htjeli da se nešto od te njegove sreće i na njih prelije - smije se moj sugovornik.

 

Trump je u The Breakers dolazio možda četiri do pet puta godišnje, a iz sale hotelskog restorana pogled se pružao na njegov floridski Trump tower, zgradu koju je u jednom trenutku Trump morao staviti na dražbu, opterećen financijskim gabulama i hipotekama iz kojih bi se na kraju redovito iskobeljao. Godine su tako prolazile, a kad je Blago Krešić u The Breakersu napunio 21 godinu staža, zaželio se domovine i obitelji te se odlučio vratiti u Hrvatsku.

 

Trumpove ponude

 

Dvije godine prije, 1992., u zagrebačkom naselju Remetinec obitelj je kupila manje imanje na kojem su nastavili živjeti supruga Jadranka i dvoje djece, a otac im se pridružio 1994., računajući kako je zauvijek za sobom ostavio američku avanturu te se napokon vratio kući. Dugo ga je srce vuklo za obitelji i domovinom, a tijekom najgorih ratnih godina u Hrvatskoj Krešić je iskoristio svoja hotelska poznanstva pa kod Georgea Busha i senatora Boba Dolea lobirao neka priznaju Hrvatsku, pisavši im pisma na koja su mu i Bush i Dole odgovarali. Sudbina je ipak htjela da će njegov tadašnji povratak kući trajati mnogo kraće nego što je to Krešić zamišljao.

 

 Godine 1995. primit će poziv Donalda Trumpa: ponudio mu je poziciju menadžera za jelo i piće u tek kupljenom klubu Mar-a-Lago u Palm Beachu, za tjednu plaću od dvije tisuće dolara, i odrješite ruke da ekipira klub i postavi sustav na noge. “Bila je to velika prilika, ali kad me kći kroz suze stala moliti da ne odlazim, nisam joj mogao odoljeti pa sam Trumpu pristojno zahvalio i odbio ponuđeni posao. Tri tjedna nakon toga u poštanskom me sandučiću dočekalo novo pismo. Sad je plaća iznosila već 2500 dolara tjedno pa se obitelj usuglasila da je to ipak možda prilika koju ne treba propustiti. Tako sam postao Trumpov menadžer”, govori Krešić, kojem se i danas oči napune suzama kad se prisjeti emocija iz tog vremena. Nakon povratka u Palm Beach brzo je uvidio da se prihvatio vrlo odgovornog i teškog posla.

 

Taj je ekskluzivni kompleks 1924. dala sagraditi američka “posvuduša” i vlasnica kompanije General Foods Marjorie Merriweather Post, a bilo je zamišljeno da zgrada služi kako zimsko odmaralište za američke predsjednike. Nakon što ga je 90-ih preuzeo Donald Trump, Krešić je u njega bio zadužen dovesti najbolje i najmarljivije namještenike, postaviti sustav na najvišu moguću razinu te skrbiti o gostima koji su samo za godišnju članarinu izdvajali oko 100 tisuća američkih dolara. Da ne spominjemo cijene hrane i pića koje su nekoliko puta nadmašivale cijene u najboljim američkim hotelima i restoranima. Upoznao je Krešić tako u Mar-a-Lagu glumicu Elizabeth Taylor, pjevali su ondje Julio Iglesias i mlađahna Celine Dion, prešetavala se njegovim sobama i legendarna Oprah Winfrey, susreo je jednom i glumicu Suzanne Somers. Ipak, posao je bio težak i odgovoran.

 

Ostatak čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI