Uporedo sa procesom u Sudu BiH

Konačni pad mesnog carstva u Hercegovini: Lijanovići prodaju 'Lijanoviće'

Biznis Klub 21.11.16, 14:20h

Konačni pad mesnog carstva u Hercegovini: Lijanovići prodaju 'Lijanoviće'
Kompanija HETA, oglasila je prodaju kompleksa “MI Lijanovići” u širokobriješkom naselju Visoka Glavica. HETA je 2014. preuzela veliki dio nenaplativih kredita od Hypo banke, a ta je banka stavila pod hipoteku Lijanovićeve objekte

 

Jerko Ivanković Lijanović, suvlasnik Mesne industrije “Lijanović”, kazao je da se njegova obitelj više neće baviti proizvodnjom i preradom mesa, i to nakon više desetljeća u ovom biznisu.

 

“Nemoguće je baviti se tim poslom u ovoj državi, pogotovo kada je riječ o politički angažiranim osobama. Politička konkurencija koristila je institucije vlasti i pravila nam štetu”, rekao je Lijanović za Avaz.


Također, kompanija HETA, jedna od najvećih organizacija za prodaju imovine u jugoistočnoj Europi, oglasila je prodaju kompleksa “MI Lijanovići” u širokobriješkom naselju Visoka Glavica. HETA je 2014. preuzela veliki dio nenaplativih kredita od Hypo banke, a ta je banka stavila pod hipoteku Lijanovićeve objekte.


“HETA je preuzela uz našu suglasnost i traži se strateški partner koji bi nastavio proizvodnju te zaposlio ljude”, rekao je Lijanović. On je dodao da bi turska kompanija “Asja”, koja je jedno vrijeme obavljala proizvodnju na Visokoj Glavici, mogla preuzeti njihovu mesnu industriju.


“Pretpostavljam da je ‘Asja’ ozbiljan partner”, rekao je Lijanović, koji nije želio kazati o kojoj se cifri radi, odnosno koja je vrijednost hipoteke.

 

Mediji su prethodno pisali i da Lijanovići duguju Hypo banci pet miliona eura, prenosi Biznisinfo.ba.

 

lijanovici

 

Podsjećamo, protiv Lijanovića se vodi sudski proces za utaju poreza u predmetu “Meso”. U Tužilaštvu BiH u oktobru je počelo suđenje za organizirani kriminal, pranje novca, poreznu utaju, neplaćanje poreza, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga i isprava.

 

Optužnica tereti Jerku, Slavu i Jozu Ivankovića–Lijanovića, te Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakota, Mirka Galića i Miroslava Čolaka da su od 2007. do 2012. godine, djelovali kao povezana grupa, osnivali nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu, te nastavljali poslovanje, a stečene višemilionske porezne dugove ostavljali na ranijim preduzećima.

 

Prema navodima Državnog tužilaštva, optuženi su počinjenjem djela stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 13,5 miliona konvertibilnih maraka. Pored desetero optuženih, Državno tužilaštvo tereti i firme “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

 

- S ciljem vršenja krivičnih djela, Jerko, Slavo i Jozo Ivanković-Lijanović su osnivali nove pravne subjekte, često samo s minimalnim osnivčakim kapitalom od 2.000 maraka, s kojima su zaključivali ugovore i poslove. Kao odgovorne, u tim firmama su postavljali osobe koje su s njima u rodbinskim vezama ili su uposlenici njihovih firmi, i bili su dobro hijerarhijski uvezani - istakao je tužilac Muhamed Kovač u uvodnoj riječi.

 

Ovo je već drugo suđenje Jerki Ivankoviću Lijanoviću u Sudu BiH za organizovani kriminal. Naime, suđeno mu je i 2005. godine u Sudu BiH, a trenutno mu se sudi i u Kantonalnom sudu u Tuzli zbog malverzacija prilikom dodjele poljoprivrednih podsticaja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 

BLIN
KOMENTARI