VIDEO/Dokumentarac o upraviteljici kultnog kluba "Bosna" kao filmska regionalna atrakcija

Kako sam se zaljubio u Evu Ras

Kultura 16.11.16, 19:23h

Kako sam se zaljubio u Evu Ras
Dokumentarni film portugalke Andre Gil Mata "Kako sam se zaljubio u Evu Ras" bio je jedan od centralnih događaja ovogodišnjeg festivala "Pravo ljudski". Film se bavi životom Sene Mujanović, koja već više od decenije vodi klutni klub "Bosna", nastao u prostorima nekadašnjeg istoimenog kina u Sarajevu

 

PRIČA FILMA: Sedamdesetogodišnja Sena živi u kabini za projekciju jednog bioskopa u Sarajevu. Sve što radi, osim svakodnevnih kućnih potreba i nekoliko poseta koje uključuju i posete Saše,  šarmantnog mladića koji je, bez sumnje, švorc, i Ilije, koji je malo stariji, je gledanje filmova jugoslovenskog filmskog repertoara. Naučnici nam na filmskom platnu prikazuju karakteristične glumice kao što je Eva Ras, iako ona nije jedina u potrazi za vezom između svih tih radova. Dovoljno brzo možemo da shvatimo da su svi ovi citati spojeni kako bi nam, malo po malo, ispričali Seninu izmišljenu biografiju, i generalno život te zemlje: njena očekivanja, strahove, bol i napore.

 

O REDITELJICI: André Gil Mata rođen je 1978.godine u gradu Sao Žoao da Madeira u Portugalu. Studirao je matematiku i interesovala ga je fotografija i pozorište.  Osnovao je nezavisni studio za fotografiju i film “Átomo47” i produkcijsku kuću “Bando á Parte”. 2012.godine je magistrirao filmsku režiju na Fakultetu za film i pozorište u Lisabonu. Upravo je završila  film “Kako sam se zaljubio u Evu Ras” („How I fall in love with Eva Ras“) i  radi na produkciji filma “Drvo” („The Tree“). Oba filma su snimana u Bosni i Hercegovini, produkcija CRIM uz koprodukciju YUGOFILMS. 

 

Film je premijerno prikazan na DocuFestu Prizren 2016, a ovih dana bio je u zvaničnim programima festivala Viennale u Beču i " Slobodna Zona" u Beogradu.

 

 

DEPO Portal/Blin Magazin

BLIN
KOMENTARI