Zbog ogromnih dugova

Krupalija: Vrlo vjerovatno gašenje KK Bosna

Sport 14.11.16, 17:56h

Krupalija: Vrlo vjerovatno gašenje KK Bosna
Svi raniji ugovori s igračima su garantovani i ne postoji nikakav pravni lijek da se izbjegne plaćenje tih ugovora

 

Međunarodna košarkaša federacija (FIBA) prije četiri dana suspendovala je KK Bosna nakon tužbe nekadašnjeg igrača Nikole Vučurovića, kojem je sarajevski klub ostao dužan 180.000 KM.

 

Na današnoj pres-konferenciji direkor kluba u ostavci Damir Krupalija kazao je da je KK Bosna suspendovana zabranom dovođenjem igrača već četiri-pet godina, a da je tu blokadu FIBA sada odlučila prebaciti na KK Royal, s obzirom na to da se klub, koji se trenutno takmiči u Ligi 10, zove KK Bosna Royal Jelly. 

 

- FIBA-i je to bio povod za suspenziju, a, nažalost, rezultat svega toga je obavještenje sportskih prijatelja iz Royala, da zbog postojanja mogućnosti kompletne blokade, saradnja, odnosno Ugovor o poslovnoj tehničkoj saradnji između klubova će morati biti raskinut, kako bi Royal mogao nesmetano nastaviti takmičenje u Ligi 10. Nažalost, veza između Bosne i Royala prestaje. KK Bosna i dalje postoji, a jedini organ koji može ukinuti klub je Minstarstvo pravde i Skupština KK Bosna, koja će biti sazvana u što kraćem roku. Ono što je sigurno da u ovom trenutku ne postoji nijedan legalan način da se ovaj problem riješi - kazao je Krupalija.

 

On je dodao da apsolutno razumije igrača Vučurevića koji čeka već osam godina na isplatu sredstava. 

 

- Nažalost, situacija u ovom tenutku nije rješiva, klub je blokiran. Mi smo pokušali da se s njim dogovorimo, ali on ima jako tvrd stav zbog nekih situacija vezanih za prijašnje uprave i nije želio da popusti - kazao je Krupalija. 

 

Po njegovim riječima ukupan dug KK Bosna iznosi između devet i deset miliona maraka, koji se napravile ranije uprave.

 

- Svi raniji ugovori s igračima su garantovani i ne postoji nikakav pravni lijek  da se izbjegne plaćenje tih ugovora. Ima igrača koji ne traže ta sredstva, ima igrača koji su se odrekli tih sredstava kad su uvidjeli kakva je stvarna situacija, ali ima i ljudi koji imaju pravosnažne sudske presude i svaki račun koji je KK Bosna ikada imala je blokiran - naglašava.

 

Krupalija navodi da niko do sada ništa nije ozbiljno uradio u vezi s tim stanjem te da u Kantonalnom tužilaštvu postoje prijave na koji niko nikad nije reagovao.

 

Na pitanja da li će klub biti "ugašen", Krupalija je odgovorio da je to "vrlo vjerovatno", te da imaju rok do 23. novembra da se očituju prama FIBA-i.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI