NOVA PREMIJERA U SARAJEVU

Obavezno gledanje i za sve muškarce: Večeras u Narodnom pozorištu 'Otkrivanje žene' Harisa Pašovića

Kultura 11.11.16, 15:30h

Obavezno gledanje i za sve muškarce: Večeras u Narodnom pozorištu 'Otkrivanje žene' Harisa Pašovića
Poznato je da neke žene mogu biti okrutne; mogu biti čedomorke, ubice, ratne zločinke; neke žene su manipulantice i zle. Mi posmatramo žene i muškarce u historijskoj, političkoj, socijalnoj i metafizičkoj perspektivi - rekao je reditelj predstave Haris Pašović


Na sceni sarajevskog Narodnog pozorišta u petak 11. novembra bit će odigrana premijera predstave "Otkrivanje žene". Reditelj predstave je  Haris Pašović, a rađena je  u koprodukciji East West Centra i Narodnog pozorišta.


U “Otkrivanju žene” nastoji se imati objektivan pogled na egzistenciju žena. Težište je kontradikcija između realnosti i osnovnih principa socijalnog diskursa.


- Ako otklonimo mentalitete i sentimentalizam – koja objektivna slika ostaje? Naš postupak je: analiza umjesto stereotipa i stvarni život umjesto fikcije. Mi ne idealiziramo žene ni kao svetice, ni kao žrtve. Poznato je da neke žene mogu biti okrutne; mogu biti čedomorke, ubice, ratne zločinke; neke žene su manipulantice i zle. Mi posmatramo žene i muškarce u historijskoj, političkoj, socijalnoj i metafizičkoj perspektivi - rekao je  reditelj predstave Haris Pašović.


Dodaje i da ga je za navedenu predstavu inspirisala Emma Goldman, američka anarhistkinja. Fenomenalan je i rad Simone de Beauvoir koju Pašović i citira u drami “Otkrivanje žene.”


- Njena ideja: “Ženom se ne rađa, ženom se postaje” i danas odjekuje. Bilo je prirodno da u dramu uključim ideje i umjetničke forme koje su značajno obradile neke aspekte teme.


Citirao sam bošnjačku i srpsku usmenu književnost; umjetnice popularne muzike Madonnu, Marinu Tucaković i Fahretu Jahić Brenu; stočarku Renatu Prnjković. U grafičkom rješenju citirali smo Irvinga Penna; u scenografiji smo odlučili za brutalizam, a u kostimu smo citirali Coco Chanel. To sve govori koliko je ova tema složena; koliko nije moguće o njoj govoriti izolirano od ljudi koji su na značajn način unaprijedili misao o ženi. Sve ono što smo obuhvatili u “Otkrivanju žene” je tek mali dio, sada već nepreglednog rada miliona žena i muškaraca - ističe Pašović.


Dramaturginja predstave Džejna Avdić ističe da je "Otkrivanje žene" dramski tekst koji na neuobičajen i sistematičan način primjećuje i analizira pojave u našem društvu te da je sam tekst nastaja u toku procesa postavljanja predstave. „Otkrivanje žene“ razmatra egistenciju žene na Balkanu kroz vijekove, dodaje Avdić.


 - Smatram, kao mlada žena, da predstavu „Otkrivanje žene“ trebaju pogledati muškarci i žene svih generacija. Osim što ovaj komad preispituje egistenciju žene kroz vijekove, te se u njoj iznose činjenice i argumentovao se govori o egistenciji žene, smatram da ima i revolucionarnu ulogu budući da zaista utiče na svijest gledalaca, navodi ih da sebi postave neka pitanja i podstiće na razmišljanje. „Otkrivanje žene“ me podstaklo da više vjerujem u sebe, volim i cijenim sebe sa svim svojim vrlinama i manama. Ukoliko se isto desi barem nekolicini žena u publici, to će biti dokaz da smo uspjeli. Unapredjivanjem svijesti pojedinca unaprijeđujemo kolektivnu svijest – kaže Avdić.


Glumački ekipu čine: Mediha Musliović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Sanela Pepeljak, Dražen Pavlović, Merima Lepić-Redžepović, Amar Ćustović, Minka Muftić, Irena Mulamuhić, Slaven Vidak, Ejla Bavčić -Tarakčija, Katarina Kikić i Berna Balić.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI