jedanaesto izdanje

U Meeting Pointu sutra otvaranje Pravo ljudski film festivala

Kultura 08.11.16, 13:40h

U Meeting Pointu sutra otvaranje Pravo ljudski film festivala
Direktorica Festivala Pravo ljudski Kumjana Novakova na današnjoj pres-konferenciji navela je da ovogodišnje izdanje festivala u fokus stavlja koncept doma

 

Jedanaesto izdanje Pravo ljudski film festivala bit će održano od 9. do 14. novembra u Sarajevu, donoseći 90 filmova, naučni skup posvećen filmskom obrazovanju te radionice i otvorene diskusije.

 

Direktorica Festivala Pravo ljudski Kumjana Novakova na današnjoj pres-konferenciji navela je da ovogodišnje izdanje festivala u fokus stavlja koncept doma, pripadnosti.

 

Festival također predstavlja nove autore koji rade na marginama audiovizuelnog jezika i produkcije.

 

U Takmičarskom programu Festivala bit će prikazano osam filmova iz cijelog svijeta čiji se autori takmiče za najboljeg autora.

 

Bit će prikazani i najbolji filmovi sa svih svjetskih festivala, ostvarenja koja propituju odnose između umjetnosti i društva, te kratki filmovi.

 

Film koji otvara Pravo ljudski film festival je svjetski nagrađivano ostvarenje autorice bh. porijekla Selme Doborac "Those shocking shaking days".

 

Otvaranje Festivala 9. novembra u kinu Meeting Point donosi sasvim novo filmsko iskustvo koje publiku suočava s radikalnim pitanjem šta dobivamo kada snimamo rat. Selma Doborac živi i radi u Beču, a pripada novoj generaciji bh. autora koji nezapaženo stvaraju između prostora intimnog i stranog, baveći se najtežim pitanjima izgubljenog doma.

 

Festival će zatvoriti film "Kako sam se zaljubio u Evu Ras" Andrea Gila Matea. Ovaj portugalsko-bosanskohercegovački film, snimljen u potpunosti u Sarajevu, priča je o Seni Mujanović, zaštitnici i jedinoj trajnoj stanarki projekcijske sobe nekada kultnog, a sada zaboravljenog Kina 1. maj (Kino Bosna).

 

U okviru Pravo ljudski film festivala i ove godine će biti održan program za mlade Zumiraj prava.

 

Festivalski programi bit će održavani u kinu Kriterion, Kinu Meeting Point, galeriji Duplex, te prostorima Ars Aevi.

 

Ulaz na sve projekcije i događaje na Festivalu je slobodan.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI